Sveriges BNP minskade med 1,0 procent i februari, säsongrensat och jämfört med föregående månad. Det visar SCB:s BNP-indikators preliminära sammanställning.

BNP-indikatorns minus 1,0 procent i februari kan jämföras med plus 2,0 procent i januari. Jämfört med samma månad i fjol ökade dock BNP med 0,8 procent.

LÄS ÄVEN: Frågade ’vad fan får jag för pengarna’ och undersökte: ”Värre än jag trodde”

– BNP minskade med 1,0 procent i februari med minustal för bland annat hushållskonsumtionen. Taget tillsammans med en starkare januari ser aktiviteten i svensk ekonomi ut att ha inlett 2023 på ungefär samma nivå som vi sett nu de senaste fem kvartalen, säger Mattias Kain Wyatt, nationalekonom på SCB.

50 punkter

I en kommentar skriver Nordea att tillväxten i Sverige de första två månaderna 2023 har överträffat förväntningarna. Banken beskriver helhetsbilden som blandad med exempelvis en svagare hushållskonsumtion.

”Om något så är dagens data hökaktig då ekonomin verkar mer motståndskraftig än förväntat, vilket stärker vyn att Riksbanken kommer höja styrräntan med 50 punkter i april”, skriver Torbjörn Isaksson, chefsanalytiker på Nordea, i en kommentar.

LÄS ÄVEN: Sverige går in i lågkonjunktur – varar till minst 2025

Även på Handelsbanken tror man att en 50 punkters höjning kan komma den 26 april.

”Varken den svaga tillväxten eller utsikterna för arbetsmarknaden är tillräckligt oroande för att rubba Riksbankens plan för att bekämpa inflationen”, skriver Handelsbankens prognoschef Johan Löf i en kommentar.