ukraina-msb-feat
InrikesUtrikes

Sveriges hjälp till Ukraina: 25 tält

Publicerad 2/25/2022
Annons

Det verbala stödet för Ukraina har från svensk sida varit högröstat sedan Ryssland anföll landet. Sämre beställt är det med att gå från ord till handling.

Att ta emot ukrainska flyktingar var det till att börja med inte tal om, ansåg regeringen. Svenska Myndigheten för skydd och beredskap (MSB) lovade i onsdags skicka omfattande utrustning för att släcka storbränder som uppstått vid bombattacker samt nödboenden till de som fått sina hem sönderbombade. Det visar sig nu ha varit en lögn från myndighetens sida.

LÄS ÄVEN: Ekeroth: ”Varför inte ukrainare, Magda?”

En person ville veta mer konkret vad MSB skickat och begärde ut en förteckning från myndigheten över vilka artiklar det rör sig om. Det överraskande svaret blev att MSB i motsats till vad man aviserat inte skickat iväg någon nödhjälp överhuvudtaget.

Myndigheten menar sig ändå ha undsatt Ukraina eftersom man vid årsskiftet skickade 25 tält till landet, vilket man i sitt svar benämner som ”stöd med materiel till Ukrainas civilskyddsmyndighet mot bakgrund av flyktingsituationen i landet” .

Frågeställaren har publicerat svaret från MSB på Facebook och undrar i anslutning till det om detta är allt Sverige kan prestera i beaktande av en biståndsbudget på 50 miljarder kronor. Han ifrågasätter hur biståndspengarna används och skriver: ”…när ett broderfolk, som många kallar det, utsätts för ett hänsynslöst och storskaligt väpnat angrepp så kan vi prestera… 25 tält. Detta känns inte bra”.

Läs hela svaret från MSB nedan:

Ann Lindes make twittrar

Tacket kom dock innan det stod klart att det inte blir mer än de 25 tält som levererades i december. Huruvida Eriksson ämnar återge även den officiella reaktionen på det beskedet är oklart.

SD vill skicka vapen

I kontrast till S-regeringen och MSB anser Sverigedemokraterna att Sverige bör bistå Ukraina med krigsmateriel och vapen. Det skriver man i en debattartikel i Expressen. I artikeln kritiserar man regeringen för att vara alltför passiv och ”ducka” sitt ansvar i rådande situation.

Mats Dagerlind
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
469Samnytt under hård attack med nya stämningar – varför alla Sverigevänner bör stötta
Annons