I en sändning från statsradions nyhetsprogram Ekot i februari hävdade man att Ryssland och Kreml skulle ha vissa hållhakar på USA:s president Donald Trump. En vecka senare kom en rättelse – för sent anser Granskningsnämnden.
Det var den 28 februari som Ekot rapporterade om ett bråk mellan Donald Trump och Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj då den sistnämnda besökte Vita huset. I inslaget medverkade Sveriges Radios rysslandkorrespondent Maria Persson Löfgren och kom med påståendet som man sedermera fick rätta.
LÄS ÄVEN: Bekräftat: Hillary Clinton bakom rysslandsbluffen mot Trump
Utöver att hävda att Ryssland och Putin skulle ha någon slags hållhake på Trump, påstods det även att den amerikanske presidenten skulle vara “halvallierad” med Ryssland.
På programledarens fråga om “rykten om olika hållhakar och så vidare” svarade korrespondenten:
– Det är inte bara rykten, det finns, ja, men till exempel det här som utspelade sig på ett hotell på 80-talet där Donald Trump, då en affärsman, hade kanske lite väl avancerat sex med kvinnor och detta filmades. För det här var på ett hotell, som alla hotell, var övervakade. Och de här filmerna, ska då sägas, alla ryssar man talar med säger ”Ja, men kom ihåg vad han gjorde på Hotell International, det där har FSB kvar och det kan man använda mot honom idag. De bilderna kan man trycka på med”.
Missa inte vårt PLUS-innehåll!
LÄS ÄVEN: SR:s Mellanösternkorrespondent har jobbat för Al-Jazira: “Opartisk”
– Det är det ena. Det andra är att det finns flera som har blivit superrika i Kremls krets som har gjort affärer och också räddat honom, alltså Trump då, i lägen där han har behövt stöd. Och det här är intrasslade affärer som inte har varit helt öppna och det kan man ju också använda då mot Trump för att, så att säga, visa att ”Ja, men du fick stöd när du hade det svårt och nu förväntar vi oss stöd från dig när vi befinner oss i den här situationen”.

För sent
Efter att ha försökt verifiera uppgifterna, något som tog flera dagar, gjorde statsradion bedömningen att inslaget borde beriktigas och en rättelse infördes i en senare sändning. En vecka senare – fyra dagar efter att man fått ta del av anmälan – gick man ut med en rättelse och konstaterade att uppgifterna om påstådda hållhakar inte kunnat verifieras och att det inte finns några bevis för att Trump utsatts för ryska påtryckningar.
LÄS ÄVEN: Obama och Biden visste att anklagelserna mot Trump var falska
Mot bakgrund av uppgifternas karaktär och att Ekot sänds flera gånger per dag gör Granskningsnämnden bedömningen att rättelsen gjordes för sent för att väga upp för att man inte tog med att uppgifterna var obekräftade. Därmed fäller man inslaget och hänvisar till att det strider mot kravet på saklighet.
Ur beslutet framgår att ledamöterna Kristina Åberg och Linnéa Jonjons är skiljaktiga och anser att inslaget bör frias.
LÄS ÄVEN: Kritikstorm mot Sveriges Radio efter ny mångfaldspropaganda
KOMMENTARSREGLER
Kommentarer förhandsgranskas inte av Samnytt och är inte redaktionellt material. Du är själv juridiskt ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.
Den som inte följer våra kommentarsregler riskerar att bli blockerad och få sina kommentarer raderade.