Nyligen släppte den särskilde utredaren John Durham sin rapport om FBI:s agerande då man startade en utredning mot före detta president Donald Trump för dennes påstådda kopplingar till Ryssland. Resultatet blev, liksom tidigare, att det inte fanns någon grund för anklagelserna och att FBI litat för mycket på Trumps politiska motståndare. I samma rapport framgår att både Barack Obama och Joe Biden visste om att anklagelserna var grundlösa men höll tyst om det.

I juli 2016 skyndade CIA-chefen John Brennan till Vita huset för att informera dåvarande president Barack Obama och vice president Joe Biden om alarmerande nya bevis som avslöjats av amerikansk underrättelsetjänst. Byrån hade fått tillförlitlig information om att ”Hillary Clinton hade godkänt en kampanjplan för att väcka en skandal mot Donald Trump genom att binda honom till Putin och ryssarna”.

LÄS ÄVEN: Kritik mot FBI – borde inte startat utredning mot Trump

Det var en helt och hållet påhittad anklagelse utan stöd av något annat än Hillary Clintons galna fantasi, konstaterar Gregg Jarrett, juridisk analytiker och kommentator på Fox News. Hennes mål var att döma sin motståndare för oidentifierade brott som han aldrig begått och därigenom skada eller sänka hans kandidatur.

Som Durham noterade hade smutskastningen den dubbla fördelen att distrahera från hennes egen e-postskandal som drog ner hennes siffror. Med tanke på dess styrka rankas detta som det smutsigaste trick som någonsin utförts i amerikansk politik.

Flera års tystnad

Obama och Biden visste allt om Clintons förräderi och det gjorde även andra som informerades i hemlighet, inklusive justitieminister Loretta Lynch, chefen för National Intelligence James Clapper och FBI-chefen James Comey. Detta bekräftas av handskrivna anteckningar. Under de följande tre åren förblev alla tysta om upptäckterna. Nästan dagligen förklarade media honom skyldig utan några bevis.

LÄS ÄVEN: FBI utreder Joe Biden i muthärva efter tips från visselblåsare

I början av bluffen betalades i hemlighet en slarvig ex-utländsk spion, Christopher Steele, för att få rysk desinformation om Trump. De läckte det till journalister som omedelbart insisterade på att det var sant utan att någonsin bry sig om att verifiera eller bekräfta innehållet.

Samtidigt gjordes inget åt Clintons försvunna e-postmeddelanden och tiotals miljoner ryska dollar landade i hennes ideella organisation, som hon behandlade som sin personliga spargris.

Trump samarbetade inte med Ryssland, men det verkar som att hans motståndare gjorde det – och kom undan med det.

LÄS ÄVEN: Hillary Clinton spionerade på Trump: ”Större än Watergate”