➤ Samhällsnytt intervjuar chefer på SR Ekot om deras inslag om asylaktivisten: trots att uppgifterna om Lundberg är ”nya”, planeras varken någon uppföljning eller uppdatering av Ekots reportage.

I november 2016 rapporterade SR Ekot om tillsättningen av regeringens särskilda utredare Anna Lundberg. I inslaget uppgav reporter Simon Andrén att Lundberg är docent i mänskliga rättigheter vid Malmö Högskola:

Det sades dock ingenting om hennes engagemang i Asylgruppen i Malmö. Ingenting heller nämndes om hennes starka uppfattningar i migrationsfrågan som bland annat fick sitt uttryck i en debattartikel där hon krävde att öppna gränser och att upplåta hela statens fastighetsbestånd åt migranter.

När Samhällsnytt ringer upp Andrén svarar han att han är tjänstledig och inte minns inslaget. Han ber om att få frågor per mejl, men när Samhällsnytt frågar om hans mejladress, lägger han på luren.

LÄS MER: Anna Lundberg ville öppna gränser – blev statlig utredare om migration

Vid tillfället för publiceringen var Olle Zachrison ansvarig utgivare för SR Ekot. Samhällsnytt har försökt att nå honom under dagen. Enligt uppgifter från hans kollegor är Zachrison bortrest.

Samhällsnytt har talat med Tove Svenonius, som i vanliga fall är chef för Ekots Inrikesgrupper, men i nuläget är ställföreträdande ansvarig utgivare för programmet. När vi ställer frågan om det var relevant att nämna Lundbergs aktivistiska bakgrund i nyhetsinslaget om hennes tillsättning, svarar Svenonius:

– Ja, det kan ju vara det. Det beror ju på.

Hon säger dock att hon inte var ansvarig utgivare vid denna tidpunkt och inte minns inslaget – därför vill hon inte lämna någon ytterligare kommentar på telefon.

Samhällsnytt kontaktar även publiceringschef för Ekot Klas Wolf-Watz, som hälsar att han är ledig och ber om att få återkomma per mejl.

Senare under dagen får vi ett kompletterande svar från Svenonius. Efter att ha lyssnat på inslaget och pratat med Wolf-Watz skriver hon följande:

”Jag har pratat med min kollega Klas Wolf-Watz som du också varit i kontakt med och vi har tittat på publiceringen från 2016 och ser ingen anledning att ändra något i den.”

Samhällsnytt ställer flera följdfrågor, däribland:

”Borde reportern ha nämnt Anna Lundbergs kopplingar från början? Planerar ni att göra en uppföljare?”

Strax därpå får vi ett svar från Svenonius:

”Uppgifterna om Anna Lundberg är nya för mig. Vi har ingen uppföljning planerad på denna story.”

LÄS MER: SD till attack mot regeringen till följd av Samhällsnytts avslöjande

Det bör noteras att Lundberg aldrig gjorde hemlighet av sitt engagemang och uppgifterna ligger en enkel slagning på Google bort. Vid tidpunkten för reportaget var Lundberg redan etablerad som debattör och aktivist med migrationsliberala åsikter. Samhällsnytt ställer två nya följdfrågor:

”Tycker du att uppgifterna var relevanta att ta upp i inslaget ifjol? Hur ser du på eventuell kritik om att SR helt enkelt mörkade uppgifterna för att gynna en meningsfrände?”

Men denna gång får vi inget svar. Sveriges Radio har flera gånger tidigare anklagats för bristande opartiskhet och en uttalad slagsida åt vänster. Bland annat ställdes censurkrav och förbud att skriva om migrationspolitiken på undertecknad av chefer på SR. Samtalet spelades in och publicerades för över ett år sedan (kan lyssnas på länken).

Samhällsnytt uppmärksammade tidigare att alla åtta riksdagspartier har ställt sig bakom ett förslag om en public service-skatt som kommer att ersätta den nuvarande licensavgiften.