Kritik har riktats mot EU-direktiv som mäler ut kärnkraften som icke hållbar, vilket många menar är ologiskt och dåligt för miljö och klimat om målsättningen är att få ned de fossila utsläppen. Nu överväger EU-kommissionen att ändra sig och klassa kärnkraften som hållbar. Den svenska S-regeringen vill dock inte ge något löfte om att inte försöka fälla förslaget.
Samnytt har tidigare uppmärksammat hur EU vill klassa kärnkraft som ett icke hållbart energislag. I realiteten skulle ett sådant beslut dödförklara kärnkraften i EU då den skulle gå miste om miljardinvesteringar från bland annat de stora pensionsfonderna i medlemsländernas.
Tio EU-länder har i en gemensam skrivelse protesterat mot att EU centralt intar den hållningen, något som Samnytt också rapporterat om, liksom att en FN-rapport konstaterar att kärnkraften är det energislag som sammantaget är renast av alla. Efter kritiken ser det ut som att EU-kommissionen kan komma att ändra sig och föreslå att kärnkraften klassas som hållbar.
Den rödgröna regeringen i Sverige har emellertid varit uttalat kärnkraftsfientlig. Stefan Löfven vägrade i oktober på ett uppmärksammat och kritiserat sätt att efterrätta sig EU-nämndens beslut att på ett EU-toppmöte förorda att kärnkraft ska betraktas som hållbar.
Trots att Miljöpartiet, som varit drivande i kärnkraftsmotståndet, nu lämnat regeringen fortsätter den nya S-regeringen under Magdalena Anderssons statsministerskap att streta emot.
Den förtida nedläggningen av flera kärnkraftverk i Sverige har skapat kaos i elförsörjningen och bidragit till elbrist, skenande elpriser och att smutsig el från kol- och oljekraft måst användas i stället. Men när nye energiministern Khashayar Farmanbar (S) inbjuden till SVT Morgonstudion ombeds ge väljarna ett besked hur man kommer att ställa sig till EU-kommissionens förslag slingar han sig.
– Det kommer vi inte att kommentera idag, svarar Farmanbar, och försvarar detta med att EU-kommissionens nya hållning avslöjats genom läckta dokument och inte genom de officiella kanalerna.
Något löfte om att inte försöka fälla förslaget när det läggs på bordet, ville energiministern inte ge. Har har i ett tidigare uttalande gett ett vagt besked om att han ”kan tänka sig” kärnkraft.
Andra ministrar som svävat på målet om kärnkraften är bland annat Annika Strandhäll (S) som efter sin återkomst i regeringssammanhang, nu som ”klimatminister”, slagit fast att kärnkraft ”inte är framtidens melodi”, vilket hon i stället menar att vindsnurror är.
Strandhäll står också inför hot om misstroendevotum för att förhala besked om slutförvaring av utbränt kärnbränsle. Det rönte också uppmärksamhet när ministern visad sig inte ha koll på hur många kärnkraftverk som är i drift i Sverige.
Bland de större EU-länderna pågår en dragkamp i kärnkraftsfrågan. Tyskland som efter Fukushima-incidenten i Japan beslutat snabbavveckla sin kärnkraft vill påtvinga övriga EU samma politik. Mot sig har man Frankrike som tvärtom slåss för en utbyggnad av kärnkraften i EU.
Vid sidan av kärnkraften överväger EU-kommissionen enligt de offentliggjorda dokumenten också att klassa naturgas som hållbar. Den delen av rapporten har inte kommenterats alls från den svenska regeringen.
Kommentarer förhandsgranskas inte av Samnytt och är inte redaktionellt material. Du är själv juridiskt ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet. Klicka här för att läsa våra kommentarsregler.