Svenska EU-parlamentariker från Miljöpartiet och Centerpartiet uppmärksammas nu kritiskt för att använda svordomar och personangrepp i debatten om nya stödpengar för fortsatt proxykrig i Ukraina.

Ungern med premiärminister Viktor Orban i spetsen har sagt att man inte med gott samvete kan sanktionera att EU:s budget nu dräneras på ytterligare 50 miljarder euro (motsvarande det drygt tiodubbla i svenska kronor) för att indirekt delta i Ukrainakriget. Eftersom beslutet måste vara enhälligt kan pengarna komma att stanna i EU-länderna.

Svordomar och personangrepp

Det har gjort många vänsterliberala EU-parlamentariker ursinniga, så pass att man haft svårt att hålla en anständig ton i debatten. Två exempel på denna bristande självbehärskning är Miljöpartiets Alice Bah Kuhnhe och Centerpartiets Abir Al-Sahlani.

Medan den förstnämnda har farit ut i svordomar mot den ungerske premiärministern begagnade sig den sistnämnda av vänsterfeministiskt misandriska personangrepp mot Orban som bland annat kallades ”mansbebis”. Beteendena uppmärksammas för att inte vara på en nivå som anstår en EU-parlamentariker.

Vill frånta Ungern all rösträtt i EU-parlamentet

Kritik har också riktats mot den ”Plan B” som nu skissas på där parlamentet vill runda Ungern genom att helt sonika frånta landets EU-parlamentariker deras rösträtt. Man menar att det är ett djupt odemokratiskt förfarande, ”ett slags omyndighetsförklaring, och en djup förödmjukelse av ett land”.

Konkret vill man åberopa ett kryphål i EU:s stadgar, ett så kallat ”artikel 7-förfarande”. Det har tidigare använts för att straffa Ungern för att inrikespolitiskt driva en konservativ och migrationsrestriktiv politik där EU-nomenklaturan velat se en uppslutning till den vänster- och migrationsliberala linje man förordar.

”Bryter mot rättsstatens principer” om man röstar annorlunda

Man menar att Ungern genom att avvika från EU:s konformitetskrav ”bryter mot rättsstatens principer”. Orban har tillbakavisat att så skulle vara fallet och menar i stället att det är Bryssel som bryter mot principer när man på det här långtgående sättet lägger sig i Ungerns inre angelägenheter.

Nu vill vänsterliberala krafter i EU utvidga artikel 7-förfarandet till att även innefatta hur Ungern röstar i parlamentet. Om landet inte röstar för ytterligare 50 miljarder euro i krigskassa till Ukraina ska det anses utgöra ytterligare ett brott mot rättsstatens principer. Detta med argumentet att man annars indirekt lierar sig med Ryssland och Putin.

Upplånad krigskassa i stället för pengar ur EU-budgeten

Om man inte på det här sättet lyckas frånta Ungern sin rösträtt i EU – mycket talar för att det vore att tänja tolkningen av artikel 7 en god bit förbi dess verkliga innebörd – finns ytterligare en plan som går ut på att man inrättar en särskild upplånad krigskassa för Ukraina vid sidan av den ordinarie EU-budgeten.

Det är ett förfarande som förordas av bland annat Sverigedemokraternas EU-parlamentariker Charlie Wiemers. Han är för att Ukraina får mer pengar men håller med Orban om att dessa inte ska plockas direkt ur EU-budgeten som inte är avsedd för dylika extraordinära utgifter.

Bah Kuhnke menar dock att en sådan lösning inte är acceptabel. Detta då den inte tillräckligt profilerar EU som ”Putins största fiende”. För att skicka den signalen måste pengarna tas från EU:s alla skattebetalare.

Al-Sahlani säger å sin sida att det bästa sättet att visa att EU ”ska vara en union av demokratier” är att frånta Ungern sin demokratiska rösträtt i parlamentet.