47-årige juristen Björn Benschöld – mest känd för allmänheten som den advokat som statstelevisionen anlitade för att försvara de medarbetare som smugglade in en kriminell ensamkommande till Sverige – frias nu även av hovrätten för planerna på att anlita en torped för att mörda sin ex-hustrus nya partner.

Hovrätten gör samma bedömning som tingsrätten att det inte går att bevisa att mordplanerna – som i sig är belagda – verkligen sattes i verket. Man anser därför inte att Benschöld kan fällas för stämpling till mord.

Vid två tillfällen gjorde Benschöld tillsammans med en ”torped” upp långtgående planer på hur exfruns nya partner skulle tas av daga. Lunds tingsrätt kunde dock inte motbevisa den åtalades påståenden om att han och den tilltänkte lejde mördaren bara ägnat sig åt att fantisera om svartsjukemordet.

LÄS MER: SVT:s advokat frias från misshandel och stämpling till mord – döms för rattfylleri och vållande till kroppsskada
LÄS MER: Statstelevisionens advokat häktad för beställningsmord

Hovrätten över Skåne och Blekinge gör nu samma bedömning efter att det tilltänkta mordoffret överklagat den friande tingsrättsdomen. I tingsrätten fälldes Benschöld däremot för vållande av kroppsskada efter att ha tvångsinjicerat sin kortväxte son med ett farligt tillväxthormon i hopp om att pojken skulle växa till sig. Han dömdes även för rattfylleri.

I samband med åtalet och tingsrättsdomen väcktes även ett ärende om att Benschöld skulle fråntas sin advokatlicens. Samnytt har i skrivande stund ingen uppgift om hur det ärendets status.

LÄS MER: ÅTAL: Statstelevisionens advokat injicerade steroider i magen på sin sjuåriga son

Försvarade SVT:s människosmugglare

Benschöld hamnade i den mediala hetluften i samband med att han anlitades av SVT för att försvara sin utrikeskorrespondent Fredrik Önneval och dennes kollegor efter att de åtalats för människosmuggling. Önnevalls team missbrukade sitt uppdrag för statstelevisionen för att illegalt föra in en kriminell ensamkommande yngling till Sverige som tagit sig över Medelhavet till Grekland.

Ynglingen har sedan ankomsten till Sverige dömts för en rad allvarliga brott. Önnevall fick, trots att han fälldes för brottet behålla jobbet på statstelevisionen och belönades strax efter med att få ett eget pratprogram i kanalen.

LÄS MER: SVT-medarbetare döms för människosmuggling
LÄS ÄVEN: SVT-journalisten Önnevalls insmugglade syrier ”Abed” dömd för knivbrott
LÄS ÄVEN: Flyktingbarnet som statstelevisionen smugglade till Sverige åtalas för nytt brott