På söndagen bjöd SVT Agenda in Evin Cetin, tidigare S-politiker, att agera oberoende expert i studion. Statstelevisionen presenterade Cetin som ”jurist och förattare” – men utelämnade att Cetin var socialdemokratisk politiker på heltid under tio år.

Det var på söndagskvällen som SVT Agenda uppmärksammade att allt fler pojkar i 15-årsåldern i Sverige mördar andra människor eller själva blir ihjälskjutna i gängkrigen. SVT bjöd in flera gäster för att diskutera hur ska gängens så kallade rekrytering ska stoppas.

LÄS ÄVEN: SR bjöd in Afa-professor för att kritisera Tidöregeringen

En av gästerna som skulle agera expert i studion kurden Evin Cetin som varit socialdemokratisk toppolitiker i många år. Hon lyfte gängkriminella som ”förortens barn” och ingenstans nämndes att det grova våldet som breder ut sig på gatorna nästan uteslutande handlar om dåd från kriminella invandrare. Istället lade hon skulden på ”vanliga svenskar” som brukar narkotika.

För att råda bot på gängvåldet föreslog Cetin satsningar på föräldrastöd och specialpedagoger. Vidare klagade S-veteranen på att Sverige inte har gjort tillräckligt när det kommer till integration och liknande satsningar.

Men kritiken riktades inte mot henns eget parti som bär ett stort ansvar för utvecklingen. I stället lade hon ansvaret på statsminister Ulf Kristersson (M) som inte har bjudit in alla riksdagspartier till samtal om gängkriminaliteten.

LÄS ÄVEN: SVT granskar nya regeringen – asylaktivist kallas ”expert” och sågar utvisningar