svt-chef sexköp 87363
Inrikes

SVT-chef sparkas efter försök att köpa minderårig oskuld på skum dating-sajt

Publicerad 9/14/2017
Annons

➤ SEXKÖP En manlig lägre chefsperson på SVT tog på en s.k. ”sugar dating”-sajt kontakt med vad han trodde var en 14-årig tjej. Mannen erbjöd sig att betala flickan en större summa pengar för att få ta hennes oskuld. Flickan var dock ett alias för en grävande reporter från Expressen. Nu sparkas mannen från SVT och polisanmäls.

Det var när Expressen Brottscentralens Lisah Sifwer skapade ett konto på kontaktsajten sugardaters.se under namnet ”Linnea, 14” som hon fick kontakt med SVT-chefen som var på jakt efter en flicka som var oskuld. Efter att ha förhört sig om detta, erbjöd han ”Linnea” 9000 kr för att ta hennes oskuld.

Nekar till sexköp
”Linnea” och SVT-chefen kom överens om att stämma träff, men i stället fick mannen träffa Lisah Sifwer från Expressen/Brottscentralen. SVT-chefen försökte då få det att framstå som om han velat rädda ”Linnea” från att bli sexuellt utnyttjad och nekar till att han varit ute efter att köpa sex.

Får sparken och polisanmäls
SVT meddelade senare på torsdagen att mannen fått lämna sin anställning på Public Service-bolaget. Man namnger inte personen, utan uppger bara att det rör sig om en person med en lägre chefsbefattning och utan publicistiskt ansvar. SVT:s kommunikationsdirektör Sabina Rasiwala, uppger också att man lämnat in en polisanmälan mot mannen.

Förtäckt prostitution
På senare tid har de dykt upp flera kontaktsajter för så kallad ”sugar dating”. Det är sajter som vänder sig till lite äldre och välsituerade män som vill få kontakt med yngre tjejer att ”skämma bort”. De används också av äldre homosexuella män som söker yngre killar.

Sajterna anses operera i gränslandet till koppleri och prostitution och många kontakter som knyts där uppges handla helt och hållet om sex för pengar och därmed utgöra brott enligt sexköpslagen. Den omdiskuterade sexköpslagen är så skriven att det bara är den ena parten i transaktionen, köparen, som begår ett brott. Den som erbjuder en sexuell tjänst mot pengar kan inte straffas.

Mats Dagerlind
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
1192”Ryssland redo för krig med Nato”
Annons