På fredagskvällen toppar statstelevisionen på bästa sändningstid med att förbereda vad som framstår att vara den tidigare EU-toppen Fredrick Federleys (C) comeback. Enligt kvällstidningar som har samordnat publiceringar på morgonen talar politikern ut om sitt kärleksliv med den dömda barnvåldtäktsmannen. Federley vill att svenska folket ska veta att pedofilen ”var väldigt viktigt” för honom. Samtidigt fortsätter Federley hävda att han inte kände till domen.

Det är klockan 21 på SVT1 som Carina Bergfeldts intervjuprogram sänds där Fredrick Federley gästar efter vinterns blåsväder med avslöjanden om kopplingar till flera dömda pedofiler, som Samnytt uppmärksammat. Enligt programledaren ska tittarna få höra hur C-toppen mår nu.

Federley påstår sig inte veta

Federley avslöjades leva i ett samboförhållande med en pedofil dömd för bland annat 22 fall av grov våldtäkt mot barn 6 och 9 år gamla som ägt rum i samband med nattning.

LÄS ÄVEN: EU-toppen Fredrick Federley levde med barnvåldtäktsman

I samband med avslöjandet avgick Federley från samtliga politiska uppdrag. Det framgick av uttalanden från grannar i området att Federley erbjudit att visa domen under hösten.

Federley har själv genom en intervju i Avesta Tidning berättat att han har haft kännedom om brotten under en längre tid. Men trots detta väljer Federley att påstå annat intervjun hos statstelevisionen, enligt videoklipp från Aftonbladet.

På frågan om han inte läst domen svarar han att ”ingen har skickat den till mig”. Detta trots att han själv kan begära ut den. Samnytt har tidigare uppmärksammat hur Federley haft kännedom om sambons fängelsestraff sedan 14 juni 2020.

Federleys syster ska ha beställt hem domen i augusti förra året och uppmärksammat politikern på vad hon funnit. Men Federley försvarar sig med att systern aldrig har berättat några detaljer om om sambons barnvåldtäktsdom.

– En av mina systrar. Hon beställde ganska tidigt domen och har varit rätt rak, men inte heller hon har pratat om innehållet, sa Federley till Avesta Tidning.

I september förra året ska Federley även ha varit i kontakt med Frivården rörande sin pojkväns straffpåföljd. Samtidigt ska Federley ha mörkat relationen för Centerpartiet och fortsatt leva i ett samboförhållande.

LÄS ÄVEN: Federley bryter tystnaden – accepterade sambons barnvåldtäkter

Talar ut om kärlekslivet

Federley berättar för tittarna att pedofilen var väldigt viktig för honom och att de gjorde saker tillsammans.

– Där var han väldigt viktig för mig, det ska jag inte sticka under stol med. Vi gjorde grejer, praktiska grejer på gården. Satte stängsel och så vidare, säger Fredrick Federley.

Bergfeldt frågar om Federley var kär vilket C-toppen menar att han var.

– Väldigt nära. Kanske till och med ja, svarar Federley.

C-källa till Samnytt: Annies plan för comeback

En person med insyn i partiet berättar för Samnytt att Federleys medverkan i statstelevisionen när en del av kommunikationsavdelningens plan.

Enligt källan är tidpunkten för intervjun med Federley vald för att Centerpartiet håller distriktstämmor den här helgen. Vidare är tidpunkten även vald för att Federley ska kunna bli aktuell för partiuppdrag vid höstens stämma.

Det vi ser här är Annies val. Hon lanserar Fredrick för en comeback – trots att han är uppenbart olämplig utifrån hur partiet själva resonerat om andra medlemmar. Det är vad detta handlar om.

Gammelmedier samordnar publicering

På fredagen publicerade både Aftonbladet och Expressen sina artiklar om SVT:s intervju med Federley vid exakt samma tidpunkt.

LÄS ÄVEN: Pedofilhärvan växer: Federley umgås med ännu en barnvåldtäktsman