Staffanstorps kommunstyrelseordförande, Christian Sonesson (M), uppger att SVT:s reporter anklagat honom för att uttrycka sig rasistiskt. SVT förnekar uppgifterna men vägrar lämna ut ljudfilen från intervjun.

Statstelevisionens reportrar ska vara opartiska i sitt uppdrag, något som visat sig vara svårt för många. I början av månaden valde SVT Nyheter Västs reporter, Martin Grill, att flera gånger häckla den danske politikern Rasmus Paludan, något som Samnytt rapporterade om.

Grill filmades när han bland annat skrek ”bla bla åk hem jävla idiot” och rapporteras för närvarande vara arbetsbefriad och under internutredning. Nu uppges ännu en reporter ha brustit i sitt omdöme och brutit mot SVT:s regler om opartiskhet. Denna gång är det dock endast SVT som sitter på bevismaterialet och där vägrar man lämna det ifrån sig.

LÄS ÄVEN: SD prioriterar ukrainska flyktingar – kräver asylstopp från övriga länder

Staffanstorp välkomnar flyktingar från Ukraina

– Vår reporter har ställt kritiska frågor till Staffanstorps kommunalråd Christian Sonesson och inget annat, säger SVT:s ansvarige utgivare Göran Eklund.

Christian Sonesson har i media tvingats försvara att Staffanstorps kommun nu välkomnar flyktingar från Ukraina medan kommunen var motvillig att ta emot de utomeuropeiska migranter som anlände 2015. Sonesson ser skillnad på dem som kom under flyktingvågen 2015 och dagens flyktingar från Ukraina.

– Nu är det kvinnor, barn och äldre som flyr medan männen stannar kvar. Då var det övervägande män, mitt i livet, som kom för att få ett bättre liv i Sverige, säger Sonesson, till SVT.

LÄS ÄVEN: Ekeroth: ”Riktiga flyktingar ger riktigt engagemang”

”Men det är ju rasistiskt”

Under den aktuella intervjun talade Sonesson bland annat om att det kan vara lättare att integrera personer från Europa i det svenska samhället jämfört med icke-européer. De för andra uppenbara skillnaderna mellan grupperna har visat sig svåra för etablissemangsmedia att förhålla sig till.

SVT:s reporter ska ha ställt frågan: ”Förstår du att det kan uppfattas som snudd på rasistiskt i mångas öron när du säger så?”, för att sedan slå fast: ”Men det är ju rasistiskt”.

Efter intervjun diskuterade Sonesson och den icke namngivna reportern vad som sagts och vikten av ordval. Både intervjun och den efterföljande diskussionen finns på band hos skattefinansierade SVT. Men när Expressen begär ut materialet vägrar den ansvarige utgivaren, Göran Eklund, att dela med sig av innehållet.

LÄS ÄVEN: 200 000 ukrainare till Sverige innan sommaren

”Helt trygg med hur vår reporter agerat här”

– Vi är mycket restriktiva med att lämna ut vårt råmaterial och kommer inte att lämna ut detta, säger han, utan att ge någon ytterligare förklaring.

Samtidigt uppger Eklund att han är ”helt trygg med hur vår reporter agerat här”.

Staffanstorp kommuns stabs– och säkerhetschef, Henrik Lethin, var med vid intervjun. Enligt honom ljuger nu SVT:s ansvarige utgivare. Lethin säger att reportern gett uttryck för att det som Sonesson sagt skulle vara rasistiskt.

– Det var inte bara den frågan som SVT nu påstår. Då hade det inte blivit en efterföljande diskussion. Reportern medgav också att han uttryckt sig fel i stridens hetta, berättar Lethin.