På fredagen meddelade Centerpartiets andre vice ordförande och EU-parlamentariker Fredrick Federley att han avsäger sig alla politiska uppdrag. Detta efter avslöjandena om nära relationer med flera dömda pedofiler. SVT meddelar nu att man inte drar tillbaka utan fortsätter sända sin hyllningsdokumentär i flera avsnitt om C-profilen. ”Den har inget med hans privatliv att göra” menar man.

I serien som getts den utländska titeln ’Bryssel Calling’ följer SVT fyra utvalda svenska EU-parlamentariker varav en är Centerpartiets Fredrick Federley. Programmet har ett nyfiket icke-kritiskt anslag där Federley presenteras som en hjälte till musik från boxningsfilmen Rocky med Sylvester Stallone.

Många tittare har hört av sig till public service-aktören och kritiserat att man fortsätter att lyfta fram Federley på ett närmast hyllande sätt i ljuset av den pedofilskandal där han nu utgör epicentrum. Man tycker det blir osmakligt med en sådan skildring av C-profilen.

Men den rad av pedofilavslöjanden som gjorts de senaste veckorna föranleder inte SVT att dra tillbaka eller klippa om några av de på SVT Play utlagda avsnitten eller de program i serien som ännu inte sänts.

– Den våldtäktsdömde mannen skildras eller nämns inte alls i programmet och vi hade ingen vetskap om honom eller hans brott när vi spelade in, försvarar programmets projektledare Patrick Bratt beslutet.

Han ser inte heller någon anledning till omprövning eftersom programmet inte handlar om Federleys privatliv utan hans uppdrag som EU-parlamentariker. C-profilen själv har samtidigt meddelat att han avgår då avslöjandena påverkar han politiska karriär, något som även partiledningen bekräftat.

– Vårt program skildrar inte hans privatliv alls, det handlar om hans yrkesutövning. Programmet utspelar sig innan allt uppdagades, vidhåller Patrick Bratt.