På torsdagsmorgonen publicerade SVT Nyheter Norrbotten ett reportage om Gällivare där man påstås ha en utmaning i att få människor att flytta till tätorten, som man menar byggts för vita medelålders män och nu måste anpassas för att locka inflyttare.

I artikeln hänvisar man till Lena Abrahamsson, professor i arbetsvetenskap och genus vid Luleå Tekniska Universitet, som tror att Gällivare har svårare än Boden och Skellefteå att locka nya människor. Enligt Abrahamsson har många orter i Norrbottens och Västerbottens inland ”en tradition av att synliggöra män i samhället, idrotten och konsten i större utsträckning än kvinnor”.

– Det är den historien man har, att samhället är till för vita, medelålders män, säger hon.

Vidare anser hon att det är mycket viktigt att ett samhälle har en öppen social kultur och en inkluderande attityd hos medborgarna vilket handlar om allt från klädstil till fritidsintressen.

Att Gällivare skulle vara byggt för ”vita medelåldersmän” är ett påstående SVT Nyheter Norrbotten tar fasta på och bedömer som relevant då man delar artikeln på Facebook.

På Facebook möts man dock av blandade reaktioner. I den vid skrivande stund mest uppskattade kommentaren påpekas att för vanligt folk är det annat som gäller, saker som trygghet och fungerande välfärd:

Inkluderande attityd verkar vara en stor grej för den progressiva kulturvänstern som styr. Även SVT o SRs medarbetare verkar ha en förkärlek för den.
Vanliga människor i Sverige bryr sig mer om fungerande skola, vård och omsorg. Och vi vill inte att folk skjuter människor i ansiktet, vilket även det verkar vara en grej vi topplacerar oss i.
Börja där, ”forskaren”, så kan vi fokusera på inkluderande attityder sen.

En annan person ifrågasätter att orten skulle vara anpassad för just män:

Men allvarligt. Byggts för vita medelåldersmän? Det finns inget inom idrotten som är BYGGT specifikt för män (bortsett möjligen könsseparerade omklädningsrum då). Utövande kvinnor har såvitt jag vet samma behov av fotboll/hockeyarenor och skidbackar eller badmintonplaner som män.

Ytterligare en person påpekar att det inte sällan är just de vita medelålders männen som arbetar och betalar skatt:

Pja… Vita medelålders män är rätt produktiva och betalar endel i skatt. Det är nog klokt att inkludera alla, inkl dem.

Facebookinlägget: