Tidigare i veckan dömde Uppsala tingsrätt den av statstelevisionens medarbetare Fredrik Önnevall illegalt införda syriern ”Abed” för brott mot knivlagen.

Samhällsnytt har vid flera tillfällen rapporterat om tre aktivistiska medarbetare hos den skattefinansierade public service-aktören som år 2014 smugglade en då påstått 15-årig syrisk yngling från Grekland till Sverige trots att denne redan befann sig på säker mark i annat EU-land.

LÄS ÄVEN: Smugglarjournalist kan få tio års fängelse i Grekland – men får fortsätta på SVT

Efter smugglingen sändes deras filmreportage i SVT vilket resulterade i att tv-tittare polisanmälde medarbetarna som sedan fälldes för människosmuggling. Men i december förra året mildrade Högsta domstolen deras påföljder. De slapp undan samhällstjänst och dömdes endast till villkorlig dom och dagsböter. Vidare tilläts de dessutom arbeta kvar hos statstelevisionen.

Nu visar det sig att Uppsala tingsrätt onsdagen den 7 augusti har dömt den insmugglade och numera 20-årige ”Abed” – som egentligen heter Maksoud Abdulrahman – för brott mot lagen om förbud beträffande knivar och andra farliga föremål. Detta sedan han påträffades med en kniv och erkände brottet den 27 april 2018 vid Gamla torget i Uppsala.

Knivbeväpnat migrantgäng
Enligt polisrapporten var Abed inte den enda personen i gänget som bar kniv.

Patrull 21-1110 åker ned i parkeringsgaraget bakom Alewalds-outleten i centrala Uppsala. När patrullen kommer runt ett hörn så ser de fem ungdomar som står ca 10-15m bort. Patrullen kör fram emot ungdomarna och Pa Österlund kliver snabbt ur bilen och går emot ungdomarna. En av ungdomarna (senare identifierad som misstänkt Maksoud) försöker röra sig runt en ca 0.5m bred stolpe i garaget. Pa Österlund fortsättet att gå emot Maksoud och har honom hela tiden under uppsikt. När Pa Österlund är ca 2m från Maksoud så försöker Maksoud kasta upp en kniv på ventilationen i taket.

Maksoud lyckas inte kasta upp kniven utan den studsar tillbaka ned på marken och landar bredvid stolpen. Maksoud visiteras därefter utan att man hittar någonting annat olagligt på honom. Ungdomarna beter sig nervöst och när patrullen visiterar Talal Zakour så hittas ytterligare en kniv på honom. Kniven är inlindad i långkalsongerna längs med Talals vänstra smalben. Pa Österlund får känslan att han har lindat in den där med anledning av att han skall kunna gå med den dold samt försvåra för polisen vid en eventuell visitation.

Det framgår även av domstolshandlingarna att Abed – trots snart fem år i landet ännu inte har lärt sig svenska. En uppgift som är tvärtemot vad den vänsterliberala boulevardtabloiden Expressen uppgav år 2017:

Den 15-årige pojken har i dag hunnit bli 17 år och lever med permanent uppehållstillstånd i Sverige. Han har fått hit sin familj, går i gymnasiet och talar flytande svenska.

Mildrar straffet
När tingsrätten beslutar om påföljd för brottet ser de även till att mildra den illegala invandrarens böter med anledning av hans ålder.

Egen lägenhet
När Samhällsnytt nätgranskar Abed visar Skatteverkets uppgifter att den illegale invandraren är folkbokförd i en lägenhet i Sigtuna kommun i norra Stockholm.

På adressen finns ingen annan person skriven. Det är oklart hur Abed som enbart har studiebidrag på 7 500 kr per månad och ännu inte har lärt sig svenska finansierar sitt uppehälle.

”Flyg är svårt, det är hårda kontroller”
Det var under försommaren år 2014 som journalisten Fredrik Önnevall tillsammans med två andra medarbetare från den skattefinansierade statstelevisionen befann sig i Grekland för att spela in programserien ”Fosterland”, som senare sändes i tv.

I en lägenhet i den grekiska huvudstaden Aten träffade tv-teamet en enligt egen uppgift 15-årig syrisk yngling som befann sig där tillsammans med ett antal andra migranter. Medarbetarna beslöt sig för att ta pojken olagligt till Sverige.

Hitresan innebar färd med hyrbil mellan Aten och Patras i Grekland. Därifrån tog de sedan båt till Bari i Italien. Resan fortsatte med tåg genom de säkra länderna Österrike, Tyskland och Danmark. I den sista etappen reste gruppen med buss från Köpenhamn över Öresundsbron till Malmö.

LÄS ÄVEN: SVT betalar rättegångskostnader för dömda medarbetare genom att höja deras löner


T.v. Fredrik Önnevall. T.h. Maksoud ”Abed” Abdulrahman. Faksimil SVT
Nedan följer ett klipp som visar när Önnevall faller för den unge mannens önskan och börjar planera smugglingen trots att de redan befinner sig i Grekland.

https://www.youtube.com/watch?v=e97c1xS4TL0&t=47s

”Det handlade inte om journalistik”
Den franska nyhetsbyrån AFP rapporterade från rättegången mot människosmugglarna i Malmö tingsrätt. Då berättade Önnevall, vars lön och omkostnader bekostades av skattebetalarna, att arbetsresan utvecklat sig till att inte längre handla om journalistik utan aktivism.


Tilldelades pris för människosmuggling
År 2015 vann produktionen ”Fosterland” det årliga priset Kristallen något som Önnevall stoltserade med på Facebook.

https://www.facebook.com/fredrik.onnevall/posts/10153170103157689:2

LÄS ÄVEN: Efter kritiken: Skattebetalarna slipper betala människosmugglande SVT-medarbetares rättegångskostnader