I SVT 30 Minuters partiledarintervjuer hade turen på torsdagen kommit till Sverigedemokraternas Jimmie Åkesson. Mycket kretsade av naturliga skäl kring EU-frågor inför det förestående EU-parlamentsvalet. Flera sprickor mellan Tidöpartierna i förhållningssättet till EU lades i dagen.

Programledaren Camilla Kvarntoft försökte idogt – men förgäves – tvinga Åkesson att välja mellan Biden och Trump i årets amerikanska presidentval. ”Jag har ingen pistol mot huvudet och måste inte välja”, konstaterade SD-ledaren.

LÄS ÄVEN: Åkesson pressades av SVT att välja mellan Biden och Putin

Därefter åkte en bräda prydd med Sveriges och EU:s flagga fram där de inbjudna partiledarna vartefter får placera pjäser föreställande dem själva på en skala över hur mycket eller lite makt de vill flytta till Bryssel respektive behålla i Sverige.

Här kunde en slitning inom Tidöregeringsunderlaget konstateras, då Liberalernas partiledare placerat sig nästan helt på EU-sidan medan Åkesson ställde sin pjäs så långt från EU-flaggan som brädet tillät. SD vill inte bara stoppa maktöverföringen till Bryssel utan vända utvecklingen och ta tillbaka stora delar av det förlorade självbestämmande som EU-medlemskapet medfört.

Har dammat av Swexit-retoriken

I motsats till det förra EU-valet där partiet sade sig ha övergett kravet på att lämna unionen har man inför det här valet dammat av Swexit-retoriken igen även om man inte ser ett utträde i närtid som realistiskt.

– Man måste kunna lämna förhandlingsbordet om man inte är nöjd med villkoren, konstaterade SD-ledaren.

Vill inte förbjuda bilar med förbränningsmotorer

En mer specifik fråga där motsättningar mellan Tidöpartierna kom i dagen under intervjun med Åkesson är den om EU-beslut att helt fasa ut bilar med förbränningsmotorer till år 2035. Där meddelade SD-ledaren avvikande uppfattning visavi andra Tidöpartier som ställt sig bakom det.

SD hoppas kunna riva upp det efter EU-valet och i SVT-intervjun kallade Åkesson det för ”ett förbaskat dåligt och överilat beslut”.

– Det tycker vi är ett typiskt utslag av politisk klåfingrighet, där man kör kartan före terrängen och inte förstår att förbränningsmotorn kommer att vara en viktig del av fordonsflottan i Europa och sannolikt också i Sverige även efter 2035. Det finns många skäl att inte genomföra det förbudet – jag tycker vi ska riva upp det.

Se hela intervjun HÄR.

LÄS ÄVEN: Rapport: SD har Europas mest restriktiva migrationspolitik