Skattefinansierade SVT har valt att köpa in dokumentären ”Danmarks yngsta dragqueen” – som handlar om en 12-årig pojke som vill bli dragqueen. Redan tre minuter in i första avsnittet ser man hur pojken sitter med sina föräldrar och diskuterar sin önskelista inför födelsedagen. En av de grejer han önskar sig är nagelförlängning med dekor som görs på salong. Han har ännu inte börjat sjätte klass.

12-åringen, som heter Jeppe, gillar att klä sig i kvinnokläder. Men hans föräldrar vill inte låta honom gå till skolan klädd på det viset i rädsla för att han kan bli retad – men sedan framkommer det att han redan har ett alter ego som han kallar ”Roberta”. Som ”Roberta” publicerar han innehåll på Tik Tok och Instagram.

I ett av de första inslagen tittaren får se med Jeppe bär han en t-shirt med en prideflagga tryckt på bröstet med texten ”kiss whoever the fuck you want”.

– En av mina största drömmar sen länge är att bli professionell dragqueen, säger han.

Bjuds in att medverka i dragshow

Jeppe har en stor förebild. Det är Tinus, en 33-årig man som är professionell dragqueen i Danmark. I dokumentären ser man när Jeppe tittar på videoklipp som Tinus har producerat där han – utklädd till en överdriven karikatyr av en kvinna – poserar på ett sexuellt utmanande sätt i underkläder och fjädrar. Dragqueen-miljön är känd för det överdrivna och sexualiserade uttryckssättet.

Inför Jeppes födelsedag har hans pappa tagit kontakt med Tinus och ordnat så att de får komma hem till honom på ett besök. Där bjuder Tinus in Jeppe att medverka i en julkabaré med dragqueens – som alter egot ”Roberta”. Tinus säger att han nu kommer bli Jeppes ”dragmamma”. Dessutom beskrivs en dragqueens första offentliga uppträdande som en ”pånyttfödelse”.

Provar lösbröst och BH

Inför en dragföreställning som familjen ska gå och titta på tillsammans – innan julkabarén äger rum – uttrycker Jeppes mamma en oro inför att det kommer vara vulgärt.

– Vuxna män i kvinnokläder kan ju vara lite vulgärt, säger Jeppes storebror som inte vill följa med och titta på kabarén.

Väl på plats inleds föreställningen med en dragqueen som frågar publiken ”are you ready to meet the first bitch?”. Sedan ser man dragqueens som bland annat dansar och stöter med underlivet mot en konfettikanon.

Inför julkabarén där ”Roberta” ska medverka pratar Jeppes föräldrar, som redan tidigare uttryckt viss oro, med Titus om oron. Men de stoppar inte sonens medverkan i den kommande julkabarén. Inför kabarén får man bland annat se Jeppe prova lösbröst med glitter-BH.

SVT kritiseras: ”Barnexploatering

Att SVT har köpt in dokumentären har inte tagits emot särskilt väl i sociala medier.

”Just nu visas barnporr, barnexploatering, barnmisshandel (kalla det vad du vill) på SVT2. 12-årig pojke som utnyttjas och sexualiseras av vuxna män som dragqueen – julunderhållning när den är som mest bisarr och sjuk. Ett tidsdokument – fy fan!”, skriver en upprörd användare på Twitter.

En annan användare skriver: ”Vidrigt @svt, riktigt vidrigt! Klassas det som kultur eller en acceptabel form av pedofili? Lär ju finnas ett övervägande klientel som går igång på detta. Säger det igen vidrigt!!”.

LÄS ÄVEN: SD vill granska opassande litteratur och evenemang för barn