svt-rock-kollo-843773
Inrikes

SVT mörkade afghanamnestin: ”inte ett enda ord” i torsdagens långa Aktuellt

Publicerad 6/8/2018
Annons

Torsdagens största inrikespolitiska händelse – vid sidan av livstidsdomen mot muslimske Drottninggatan-terroristen Rakhmat Akilov – var riksdagens votering om den hårt kritiserade amnestin för 9000 afghanska unga män utan asylskäl. SVT Nyheter valde emellertid att inte överhuvudtaget rapportera om händelsen. Istället valde man att fokusera på S-raset i opinionsundersökningar som beskrevs som ett problem.

Beslutet att till en kostnad för minst tre miljarder kronor riva upp avslagsbeslut och domar för 9000 afghanska män som befunnits sakna grund för uppehållstillstånd, har av bland annat den tunga remissinstansen Lagrådet bedömts passera varje rimlig gräns för hur en lag får utformas. Undersökningar har visat att en majoritet av svenska folket är emot amnestilagen.

Lagförslaget har också skapat en djup spricka inom den borgerliga Alliansen efter att Centerpartiet i syfte att söka behålla de många väljare man på senare tid tagit från Miljöpartiet valde att stödja den rödgröna regeringen, vilket var den direkta orsaken till att amnestilagen kunde röstas igenom i riksdagen.

SVT Nyheter valde dock helt bort att rapportera om beslutet. Detta trots att det fanns gott om tomt utrymme i programtablån som man tvingades fylla ut med lättviktigt material, bland annat ett reportage om ett ”rock-kollo” för tjejer i Borlänge.

Afghanamnestin berördes endast indirekt och parentetiskt av SVT:s politiske kommentator Mats Knutson i en kommentar om Socialdemokraternas ras i opinionen – dock inte på nyhetsplats.

LÄS MER: Asylamnestin och dess effekter går att backa tillbaka

Samhällsnytt söker ansvariga på SVT Nyheter-redaktionen för en kommentar. Frågorna vi vill ha svar på är hur Public Service-bolaget resonerat i sin nyhetsvärdering. Händelsen är av sådan dignitet att den torde ha förtjänat inte bara ett framskjutet nyhetsinslag utan även en efterföljande debatt i studion mellan profilerade politiker från partier som röstade ja respektive nej till afghanamnestin.

LÄS MER: Regeringen och Centerpartiet VILL att vuxna män ska gå i skolan med dina barn

Mats Dagerlind
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
630Studie: Covidvaccin kopplas till ökad dödlighet
Annons