Enligt SVT:s klimatkorrespondent Erika Bjerström var den påstådda klimatkrisen en bidragande faktor till att talibanerna kunde ta över Afghanistan efter att USA:s militär lämnat landet.

”Den pågående konflikten i landet, i kombination med klimatkris och covidpandemin samverkar på ett djävulskt sätt i ett redan sårbart Afghanistan”, skriver Erika Bjerström i sin analys. Dessa saker menar hon att talibanerna har utnyttjat då de störtade landets regering.

Men läget är inte hopplöst, uppger hon. Under de senaste 20 åren ska det ha gjorts stora miljöinsatser i Afghanistan och miljömedvetenheten ska ha vuxit. Det ska finnas många projekt som syftar till att utveckla ett mer klimattåligt jordbruk och införa solcellsdriven konstbevattning. För att det hela ska fungera krävs dock bland annat stabilitet.

LÄS ÄVEN: Ann Lindes krav: Talibanregeringen måste bli feministisk

Enligt Bjerström är det oklart hur talibanerna tänker kring klimatfrågan och om de ens avser delta på FN:s klimatkonferens i november.

Det är inte känt hur det nya talibanstyret ser på klimatfrågan eller livsmedelsförsörjning, inte heller om talibanerna tänker komma till förhandlingsbordet på COP26-mötet i Glasgow. Dyker de upp lär det erbjuda ett rejält diplomatiskt dilemma för FN.