Tidigare i veckan utförde statstelevisionen en påtryckningskampanj för att få Migrationsverket att stötta en ensamkommande afghan med tre avslag. I inslaget målades migranten ut som hemlös men vid intervjun har han plötsligt boende där han bjuder på fika och klagar över att socialbidraget är indraget.

Det var på tisdagen som den skattefinansierade public service-aktören publicerade ett reportage om Vahid Shirzad som enligt egen utsago är 19 år gammal och invandrade till Sverige från Afghanistan för fem år sedan.

LÄS ÄVEN: Svenska kyrkan lanserar asylaktivistiskt nätverk för ”påverkansarbete” i Europa

SVT: ”Utan rätt till boende eller ekonomisk ersättning”

I reportaget påstås Shirzad ha sovit utomhus under sammanlagt tre månader det senaste året i Töreboda kommun i Västra Götalands län. Enligt statstelevisionen är han en av många migranter som står utanför samhällets skyddsnät ”utan rätt till varken boende eller ekonomisk ersättning”.


Tre utvisningsbeslut

Vidare i reportaget framgår det att Shirzad har mottagit tre utvisningsbeslut, vilket är anledningen till att han har förlorat både boende och ekonomiskt stöd. Men trots detta känner statstelevisionen ett ansvar att lyfta migrantens situation eftersom det var ren otur att ”han kom för sent till Sverige för att ha möjlighet att söka asyl enligt gymnasielagen”.

– Jag kom en vecka för sent. Det är inte bra, jag undrar varför de gjorde så, säger Shirzad till SVT.

När Shirzad tar emot statsreportern bjuder han på både kaffe och te. Det visar sig alltså att han inte alls lever på gatan som han påstått utan bor hos en vän.


Statstelevisionen sätter press på Migrationsverket

I mars förra året skickade Shirzad in nya uppgifter till Migrationsverket för en fjärde prövning av hans asylansökan. När myndigheten mottar uppgifterna får migranten ytterligare tid att stanna lagligt i landet medan utredningen pågår.

Enligt regelverket har Migrationsverket ingen skyldighet att erbjuda något socialt skyddsnät under utredningen, något som SVT finner bekymmersamt. Statstelevisionen tar därför kontakt med Johann Knigge på Röda korset för att låta honom ytterligare belysa migranternas påstått utsatta situation i Sverige.

– Den grupp som inte omfattas av gymnasielagen är mest utsatt. De tvingas många gånger in i sexuell exploatering och kriminalitet, säger Knigge till SVT:

Statstelevisionen meddelar i slutet av artikeln att Migrationsverket har öppnat Shirzads ärende efter deras publicering och att han nu återigen har rätt till både boende och ekonomiskt stöd bekostat av skattebetalarna.

”Varför söker man asyl om man skiter i svaret?”

När Facebookkontot ’I allmänhetens tjänst – granskning av public service’ uppmärksammar uppgifterna är det många som reagerar i kommentarsfältet.


Efter tre asylavslag är det kanske dags att åka hem? Nej, tydligen inte enligt SVT…‪#SVT #journalistik #opartiskhet…

Posted by I allmänhetens tjänst – granskning av public service on Friday, February 28, 2020

LÄS ÄVEN: Ensamkommande Ali fick 8 avslag och hölls i förvar – FN stoppar utvisningen