SVT Uppsala försökte sig på ett granskande reportage om säkerheten på skolor. Uppdraget har dock slutat med att reportern misstänktes för att vara en pedofil. Situationen har lett till oro på skolan och tvingat skolledningen att gå ut med ett informationsbrev till barn och föräldrar samt kontakta SVT. ”Han var där i ett helt annat syfte”, avfärdar SVTs ansvarige utgivare misstankarna.

Ledningen för Gränbyskolan i Uppsala har skickat ut ett brev, underskrivet skolans biträdande rektor Marina Janserius, till alla föräldrar med anledning av SVTs oanmälda besök på skolan. Av brevet som kan läsas i sin helhet på länken nedan (SVTUppsala-brev) följer att en man igår vid lunchtid stoppades inne på skolan. Mannen ska ha filmat i skolan, och även ute på skolgården.

”Med anledning av reporterns besök började rykten gå på skolan att en pedofil varit här och filmat elever, och elever har sökt upp personal och varit oroliga. All personal på skolan har dock informerats om det som har hänt och kan därmed lugna eleverna. Prata gärna om detta även med era barn hemma.”, lyder brevet.

Skolan har kontaktat SVT och påtalat det olämpliga i förfarandet. Av brevet följer även att en skolpolis har synts till i skolan, men att detta inte ska ha med mannens besök att göra.

När Samhällsnytt kontaktar Daniel Legue, ansvarig utgivare för SVT Uppsala, bekräftar han incidenten, men menar att det var ”orimligt” att misstänka SVTs reporter:

– Jaa, det känns jättekonstigt. Han var där i ett helt annat syfte.

Legue förnekar att mannen ska ha filmat barn och menar att uppdraget gick ut på att ”testa” skolans säkerhet och se hur snabbt mannen blir stoppad och ifrågasatt.

– Han ville se vad som händer om man kommer oanmäld.

Blev det ett lyckat besök tycker du?

– Lyckat och lyckat… för Gränbyskolan på så sätt att de tidigt kunde agera och säga ”Vem är du”. Men inte lyckat på så sätt att de hade uppfattat det att det var en pedofil. Det var det inte.

Enligt Legue skickade SVT en medelålders man på uppdraget.

Varför uppfattades han som en pedofil?

– Inte en aning. Det verkar vara helt sjukt. Det kan inte jag svara på. Jag vet inte ens hur en pedofil uppfattas, ja…

Anser du att hans arbetsmetod kan vara tveksam?

– Nej, det ser jag inte. Han ska inte uppfattas som pedofil… men det där känner jag inte alls.

Reportaget kommer att sändas på lokala nyheter i Uppsala nästa vecka. Samhällsnytt har sökt ledningen för Gränbyskolan för en kommentar.

Tidigare hamnade SVT Uppsala i blåsväder i samband med att de sänt ett reportage om att ett tygband från vikingatiden innehöll ordet Allah. Vid tiden för publiceringen var det fastställt av flera internationella forskare att nyheten var falsk, men trots detta valde SVT Uppsala att sända reportaget ändå.

LÄS MER: SVT publicerar gammal fejknyhet: ”Vår publicering var fullt rimlig”