I helgen publicerade statstelevisionen ett inslag som handlade om en svensk familj vars bostad i Spanien blivit ockuperad av en främmande person. Problemet är utbrett i Spanien där bostadsinnehavare inte kan göra mycket åt ockupanter. Inslaget har väckt uppmärksamhet för SVT-reporterns märkliga resonemang kring den ockuperade bostaden.

I november fick familjen Torberntsson ett samtal om att en okänd man brutit sig in i deras semesterbostad på Kanarieöarna, bytt lås och satt upp en övervakningskamera. Enligt spansk lag kan de inte kasta ut honom utan måste fortsätta betala hyra, el och vatten.

– Utan ett domstolsbeslut kan man som ägare inte göra något. Hade vi tagit saken i egna händer kunde vi blivit åtalade istället, säger Agneta Torberntsson vars far äger bostaden sedan nio år.

Hittills har de tvingats spendera över 100 000 kronor för advokat och andra omkostnader sedan lägenheten ockuperades. Då ockupanten uppträtt hotfullt har familjen avråtts att ta kontakt med honom. Bostaden har mannen också hyrt ut via Airbnb.

”Inte mer än rätt”

Men då bostaden står tom flera månader om året bör man kunna finna sig i att den ockuperas? Så resonerar SVT:s reporter i inslaget.

SVT
SVT
SVT

LÄS ÄVEN: Avsikten med SVT:s mångfaldspolicy: ”Få sverigedemokrater att sätta i halsen”