Sveriges Television spred falska påståenden om Staffanstorps asylmottagande i förra veckans avsnitt av ”Opinion live”. Det erkänner programmets redaktör Eskil Lundgren för Samhällsnytt. – Det var olyckligt, säger han.

SVT:s ”Opinion live” som sändes i torsdags förra veckan handlar om hur Staffanstorp hanterar de nyanlända invandrare som anvisats kommunen. SVT:s programledare Belinda Olsson påpekar i programmet att medan vissa kommuner bygger modulhus eller köper bostadsrätter till de nyanlända så nöjer sig Staffanstorp många gånger med att ordna husvagnar och vandrarhem åt dem.

– Jag tycker inte att det är acceptabelt, säger den socialdemokratiska riksdagsledamoten Hillevi Larsson.

Hon kritiserar därefter kommunens bostadspolitik och får rungande applåder av den inbjudna publiken. Ovationerna uteblir dock när den borgerliga debattören Ann Heberlein eller kommunstyrelsens ordförande Christian Sonesson (M) yttrar sig.

I programmet intervjuas även den nyanlände syriern Yasser Alakeli som tillsammans med sin familj i ett halvårs tid bodde på ett vandrarhem utanför Staffanstorp.

– Det var hemskt att bo där, säger han i programmet.

Yasser beklagar sig över en läckande diskho och att vandrarhemmet ligger så långt från centrum.

– Vi deltog inte i samhällslivet. Vi bodde långt från centrum, säger han.

Fick boende av Malmö

Vad som däremot inte framkommer i Opinion live är att det inte är Staffanstorps kommun som placerat familjen Alakeli på vandrarhemmet. Det är ett beslut som fattats av Malmö stad, något som Sonesson uppmärksammar i ett inlägg på Facebook. Han undrar varför Staffanstorps kommun kritiseras för ett beslut som fattats i Malmö.

”Råder det någon politisk linje på SVT Opinion Live, som gör att man svartmålar en moderatledd kommun för placeringar som en socialdemokratiskt ledd kommun gör?” frågar sig Sonesson.

Sonesson påstår också att Opinion live redan innan programmet kände till att familjen Alakeli kommunplacerats på vandrarhemmet av Malmö. Samhällsnytt ringer upp Opinion lives redaktör Eskil Lundgren för att fråga honom om det påståendet stämmer.

– Om det stämmer att vi kände till att han som uttalar sig var placerad av Malmö? Den uppgiften stämmer, ja, svarar Lundgren.

– Det var olyckligt, vi borde ha sagt att han var därifrån. Det var inte huvudfrågan vi debatterade, men det hade kostat så lite och det är helt i onödan så det är en miss från vår sida att vi inte sade det.

Det finns inte en politisk agenda? Att Staffanstorp är en moderat styrd kommun medan Malmö är socialdemokratiskt styrd?

– Absolut inte! Jag skulle aldrig kunna jobba på en sådan redaktion som har någon form av politisk agenda.

Har du förståelse för att många människor kan misstänka att det är så?

– Ja, det har jag eftersom vi får kritik ibland från högerhåll, ibland från vänsterhåll, ibland från något annat tredje håll. Det förstår jag eftersom man kan vara engagerad i en fråga och tycka att ”nu blev jag dåligt behandlad här”.

– Så har man rätt att känna. Jag säger inte att vi är ofelbara på något sätt, men det finns ingen konspiration, det finns ingen agenda från vår sida.

Eskil Lundgren säger att han i övrigt är nöjd med torsdagens Opinion live och att en rättelse kommer införas i nästa program som sänds på torsdag.

– Det finns ett sakförhållande som vi borde ha redovisat, som vi inte gjorde. Det är en miss. Punkt. Det beklagar jag och vi ska försöka rätta till det på torsdag, säger Eskil Lundgren.