Det var på onsdagskvällen som två medarbetare från statstelevisionen besökte det invandrardominerade området Stenhagen i Uppsala för att göra ett reportage. Det slutade med att deras bil vandaliserades och polis fick tillkallas.

För snart två veckor sedan höll Sverigedemokraterna i Uppsala en protest mot det planerade moskébygget i stadsdelen. På plats attackerades kampanjarbetarna från SD med stenar och trots närvaro på plats agerade inte polisen.

LÄS ÄVEN: SD begär krismöte med polisen efter att de inte agerade mot stenkastare

Vid klockan 19 på onsdagen besökte medarbetare från den skattefinansierade public service-aktören SVT området för att träffa personerna bakom planerna för ett islamistiskt center i stadsdelen. De mötte bland annat Dawa-stiftelsens ordförande Md Atique Ullah som Samhällsnytt tidigare på onsdagen avslöjat gjort sig skyldig till systematisk barnmisshandel i samband med koranläsning.

LÄS ÄVEN: AVSLÖJAR: Drivande person bakom islamistiskt center i Uppsala dömd för systematisk barnmisshandel

”Tänkte att det bara var kottar”
SVT-teamet vittnar hur de utsattes någon typ av attack under reportaget men ”tänkte att det bara var kottar”. När de senare återvände till bilarna var en av bilarna vandaliserad. Någon hade krossat bakrutan och skurit upp däcken.

Därefter återvände statsreportrarna till skogen och insåg att det inte var kottar som kastats mot dem utan stenar ”stora som knytnävar”.

– Det känns trist att det händer – vi var där för att göra vårt jobb. Det hade kunnat slutat illa, berättar SVT Uppsalas redaktionschef Daniel Legue för deras egen nyhetsavdelning.

Utelämnar signalement
Det är värt att poängtera att SVT utelämnar uppgifter om antal personer som kastade sten mot medarbetarna i skogsområdet och deras signalement.

Det framgår av deras artikel att en polispatrull tillkallades som sedan upprättade en anmälan om försök till grov misshandel och skadegörelse. SVT-medarbetarnas bil bärgades från platsen på skattebetalarnas bekostnad.

LÄS ÄVEN: VIDEO: Islamister försvarar moskébygget – vill stena otrogna kvinnor och döda avhoppare