Som Samhällsnytt rapporterade om igår stal åldringsbrottslingar i Jönköping en 90-årig kvinnas betalkort och lyckades sedan länsa kvinnans bankkonto på 19 000 kronor. Därefter gick polisen ut med efterlysningsbilder för att få hjälp att identifiera männen. Så här såg det ut när SVT valde att censurera polisens bilder.

Polisens bild:

Men SVT publicerar bilden så här:

SVT censur

”Vill inte bli en aktiv del av eftersökandet”
Längst ner i artikeln försöker SVT förklara varför de censurerar. De menar att de inte vill bli ”en aktiv del” av eftersökandet och anser inte att detta har ”ett mycket stor allmänintresse” eftersom personerna av SVT inte anses ”utgöra en direkt och påtaglig fara”.

LÄS ÄVEN: SVT censurerade intervju med utsatt kvinna – tog bort ”islam” i översättningen

Därmed väljer skattefinansierade SVT att inte använda sina stora mediala plattform, som betalas av skattebetalarna, för att hjälpa polisen och den 90-åriga kvinnan att hitta gärningsmännen.

Detta är motiveringen från SVT i sin helhet:

Varför går SVT inte ut med signalement när polisen går ut med signalement? Vårt uppdrag skiljer sig från polisens där vi berättar vad som hänt, men inte blir en aktiv del i eftersökandet av den efterlysta personen.

Vid ett mycket stort allmänintresse, dvs om en eftersökt person skulle bedömas utgöra en stor direkt och påtaglig fara för allmänheten, kan vi ge ett signalement eller publicera namn och bild.

Detta har skett vid ett fåtal tillfällen, då har det ofta varit personer beväpnade med skjutvapen och på flykt i direkt anslutning till att ha utövat dödligt våld.

LÄS ÄVEN: Nytt fall där SVT översätter felaktigt – undertexter påstod att Trump sa ”tjurskallar”

LÄS ÄVEN: Vänsteraktivist på SVT ska ”opartiskt” rapportera från Venezuela