Sydsvenskans journalist Kenan Habul från Bosnien besväras över yttrandefriheten i Sverige. I sociala medier framför Habul att han har vänner som ”på djupaste och ärligaste sätt blir kränkta å profetens vägnar” av att Muhammed avbildas som rondellhund. Det perspektivet anser Habul ”måste vägas in” i Sverige.

Efter att konstnären Lars Vilks tillsammans med två livvakter omkom i en frontalkrock med lastbil i Småland nyligen har debatten kring att använda yttrandefriheten för att driva med islam vaknat på nytt.

LÄS ÄVEN: Sydsvenskans KRAV: Släpp in IS-terrorister i Sverige

Journalisten Jenny Maria Nilsson skriver på Twitter att i Sverige är ”Inget kränkande mot religion. En religion har inga rättigheter, bara människor har det”. Det fick Kenan Habul, tidigare journalist hos Aftonbladet och numera hos Sydsvenskan, att rycka ut i försvar för islam. Habul menar att man måste väga in att muslimer blir ”kränkta å profeten Muhammeds vägnar”.

”Bör flytta till muslimskt land”

Det är flera som har reagerat på Habuls attack på yttrandefriheten. En person skriver att om man är känslig för islamkritisk bör man i stället leva i ett muslimskt land.LÄS ÄVEN: Aftonbladet-profil beklagar att ingen partiledare önskat god eid: ”förakt mot islam”