polis danmark

Foto: H. Jørgensen.

Utrikes

Syrisk migrant bosatt i Sverige gripen för planerat terrorbrott i Danmark

Publicerad 12/22/2017
Annons

➤ En 30-årig man som utgett sig för att vara syrisk flykting och fick uppehållstillstånd i Sverige hösten 2015 har gripits av dansk polis misstänkt för förberedelse av terrorbrott.

Danska Ekstrabladet skriver att polisen påträffat bomber och knivar hos mannen och har belägg för att han med dessa planerat utföra ett terrordåd i Köpenhamn. 30-årigen ska i Sverige ha utgett sig för att vara flykting från Syrien och fått uppehållstillstånd här.

Den danska polisen uppger att att 30-åringen misstänks ha kopplingar till Dieab Khadigah, en 21-årig syrier som den i juli i år dömdes till sex års och sex månaders fängelse för planering av ett annat muslimskt motiverat terrordåd i Köpenhamn.

30-åringen ska enligt uppgift vara identisk med den IS-sympatisör som nyligen i brist på bevis friades från en mordbrandsattack mot en källarmoské i Malmö. Åklagaren hade yrkat på fem års fängelse och utvisning men 30-åringen fick i stället ett stort skadestånd på de svenska skattebetalarnas bekostnad.

Det har från flera håll och under en längre tid varnats för och beivrats att muslimska terrorister tar sig in i Europa och Sverige genom att utge sig vara asylmigranter. När Sverigedemokraternas vice partiledare Mattias Karlsson för en tid sedan påtalade detta i ett inslag i SVT såg sig Public Service-bolaget dock föranlåtna att dagen efter gå ut med ett avståndstagande om att sådana varningar inte är förenliga med SVT:s värdegrund och principen om alla människors lika värde.

Mats Dagerlind
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
857Ökad russofobi i spåren av Ukrainakriget – ortodoxa kristna nekas handla
Annons