Två syriska bröder som kom till Tyskland som flyktingar under migrantkrisen har haft långt framskridna planer på att spränga en kyrka i Sverige. Det uppger Hamburgpolisen i ett pressmeddelande.

Den äldre av bröderna, 28-årige Anas Kiwan, greps redan i april misstänkt för att förbereda ett terrordåd. I kylen i 28-åringens lägenhet i Hamburgs så kallade ”gaykvarter” Sankt Georg påträffade polisen bland annat karbamidbaserad gödsel – en kemikalie som kan användas för framställning av bomber.

I samband med gripandet frihetsberövades även Anas 24-årige lillebror Ahmad Kiwan, som kom till Tyskland som flykting i november 2015. Lillebrodern är bosatt utanför Kempten, i södra Tyskland nära gränsen till Österrike.

Skulle spränga kyrka i Sverige

Vad de två bröderna haft för måltavla för terrordådet har varit oklart. Tills nu. Hamburgpolisen släppte under tisdagen ett pressmeddelande där den berättar vad som framkommit i utredningen.

”Enligt vad vi för närvarande vet har den misstänkte tänkt sig en ospecificerad kyrka i Sverige, med människor i, som måltavla för attacken”, står att läsa i det.

Att bröderna tänkt spränga en kyrka i Sverige har utredarna klarlagt efter att ha gått igenom deras mobiltelefoner och datorer. Det har inte klarlagts vilken kyrka de tänk utföra terrordådet mot.

I tysklandsarabiska grupper på Facebook betraktar vissa terrorplanerna som en hämnd för att Sverige tillät Rasmus Paludans koranbränningar.

Planerade attacken ihop

Anas Kiwan sågs till en början som drivande bakom att utföra terrordådet medan hans 24-årige lillebror Ahmad sågs som medhjälpare. Efter drygt fyra veckors utredning betraktas han emellertid nu som lika delaktig som sin storebror.

”Han ska inte bara ha uppmuntrat sin bror i hans beslut, utan även ha hjälpt honom att införskaffa de komponenter som krävs för tillverkning av sprängmedel samt lovat hjälpa honom utföra attacken tillsammans med honom”, skriver Hamburgpolisen.

Under måndagen fördes Ahmad Kiwan från Kempten till Hamburg, där utredningen genomförs av Hamburgpolisen tillsammans med Tysklands federala polis.

Tyska medier rapporterade redan i april att gripandet av bröderna Kiwan gjordes efter tips från den amerikanska säkerhetstjänsten NSA som upptäckt att de beställt kemikalier för bombframställning.