”Ta i hand bör vara krav för att bli dansk medborgare”

Handskakningsdomen i Sverige nyligen, där en radikaliserad muslimsk kvinna, Farah Alhajeh, tillerkänns 40 000 kronor i skadestånd efter att ha vägrat skaka hand med en manlig chef vid en anställningsintervju, har uppmärksammats och kritiserats även internationellt. I Schweiz nekas den som inte vill ta i hand medborgarskap. Nu kräver flera partier i Danmark att det införs ett krav på att den som vill bli dansk medborgare ska vara beredd att hälsa med handslag.

Det är De konservativa och Dansk folkeparti som rest kravet och nu vänder sig till övriga partier, såväl inom den borgerliga regeringen som Socialdemokraterna för att få parlamentariskt stöd för en lagändring. Kravet menar man kan implementeras och kontrolleras genom handslag som ett obligatoriskt inslag i den ceremoni som alla invandrare som vill bli danska medborgare numera måste genomgå.

Det bör ingå i det avtal som man måste skriva på om att som naturaliserad medborgare i Danmark respektera grundläggande danska värderingar, menar man:

– I Danmark tar vi varandra i hand, slog De konservativas invandringspolitiske talesperson Naser Khader fast i ett uttalande i samband med utspelet.

Stötta Samnytt med Swish: 123 083 3350

Författare av texten

Mats Dagerlind

Kommentarer förhandsgranskas inte av Samhällsnytt och är inte redaktionellt material. Du är själv juridiskt ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

Vill du slippa reklamen och samtidigt stötta Samnytt
Bli då prenumerant och välj annonsfritt eller om du hellre vill donera välj det alternativet!