Familjeföretaget Lundbergs Pressgjuteri utanför Jönköping rycktes med av klimatpropagandan och bytte ut sin fossildrivna maskinpark mot en eldriven. Det skulle man inte ha gjort. Som tack för insatsen, som i sig själv inte var gratis, håller företaget nu på att ekonomiskt duka under av ”sossepriserna” på el – i stället en elkostnad på drygt en miljon kronor om året tvingas man nu betala det beloppet varje månad.

Cajsa Lundberg är VD för företaget som bär hennes efternamn och som drivits av familjen i tre generationer. Hon tyckte att den rödgröna regeringens uppmaningar om ”grön omställning” för att ta hand om planeten lät bra och trodde att regeringen skulle finnas där och stödja de företag som hörsammade uppmaningen.

I stället har regeringen fört en energipolitik som äventyrar Cajsas företags hela existens och de anställdas jobb. Och Lundbergs Pressgjuteri i Vrigstad är på intet sätt ensamma om att vara på väg att slås ut till följd av ”sossepriser” på el i spåren av en samhällsskadlig förtida massnedläggning av kärnkraften till förmån för otillräcklig och opålitlig vindkraft.

– Det är inte bara vi. Det är inte bara gjuterierna, det slår över all processindustri. Hade jag vetat var priset kunde ta vägen hade jag tagit andra beslut, Då hade jag aldrig gjort den här gröna omställningen, förklarar en besviken Cajsa Lundberg när stats-TV kommer på besök.

Kritisk till rödgröna energipolitiken

Cajsa tror fortfarande på grön omställning för miljön som en bra princip. Men hon är starkt kritisk till hur Socialdemokraterna och Miljöpartiet i regeringsställning misskött energipolitiken så till den grad att de företag som ställt om nu straffas i stället för belönas och det så hårt att stora delar av landets näringsliv riskerar att slås ut.

– Det skickar en dålig signal för de som tänker göra den gröna omställningen och de nya gröna investeringarna som måste göras. Hur ska man våga göra det med tanke på att detta kan hända? Vi klarar inte driften och vi klarar inte att betala elräkningen för den omställningen vi har gjort. Det finns inga pengar kvar till att fortsätta, konstaterar Cajsa argt och uppgivet.

Månadskostnaden för el utslagen på årsbasis med nuvarande elpris på 4 kr/kWh blir 17 miljoner kronor. Det har dessutom flaggats för att elpriset kan skena iväg ännu mer. Att reparera de svåra energiförsörjningsrelaterade skador som Socialdemokraterna och Miljöpartiet i regeringsställning åsamkat landet blir en av de stora utmaningarna för en tillträdande blågul regering.

Cajsa Lundberg bedömer att företaget kommer att tvingas ta ned skylten redan till jul om inget görs åt ”sossepriserna” på el.