Rättegången i Eksjö tingsrätt mot Vetlandaterroristen Tamim Sultani, ensamkommande asylsökare från Afghanistan med oklar ålder, fick i slutskedet avbrytas i avvaktan på ett rättspsykiatriskt utlåtande. Detta har nu kommit och enligt dokumentet lider Tamim inte av en sådan allvarligt psykisk störning att han inte kan dömas till fängelse.

Det var i början av mars som Tamim löpte amok i centrala Vetlanda och med kniv försökte mörda sammanlagt sju slumpvis utvalda personer. Motivet till dåden var enligt gärningsmannen själv att en person förnekat Allah.

Tamim har uppgett att det var en förolämpning som fick honom att må så dåligt att han inte såg någon annan råd än att vedergälla oförrätten och avreagera sig genom att utföra de aktuella knivattackerna.

– En person som jag inte kände sa att Allah finns inte. Den här människan gjorde mig arg. Jag mådde väldigt dåligt psykiskt, förklarade Tamim för tingsrätten.

Blev plötsligt 11 år yngre

Under utredningens gång har det uppdagats att Tamim inte haft rätt att söka asyl i Sverige då han redan gjort det in Norge. Dessutom visar uppgifter att Tamim i sin ansökan som ”ensamkommande” i Sverige uppgett sig vara 11 år yngre jämfört med den åldersuppgift han lämnat till de norska myndigheterna.

Yrkat på livstids fängelse och utvisning

Åklagaren i målet har yrkat att Tamim ska dömas för sju fall av mordförsök och att påföljden bör bestämmas till livstids fängelse. Denne har också begärt att Tamim ska utvisas till hemlandet Afghanistan utan möjlighet att komma till Sverige igen.

Tamims försvarsadvokat Christian Berntö menar att inte alla knivattackerna är att betrakta som mordförsök utan snarare som misshandel och att påföljden därför bör bli mildare.

Huvudförhandlingen i Eksjö tingsrätt återupptas måndagen den 5 juli och dom väntas meddelas samma dag.

Läs alla artiklar på Samnytt om terrordåden i Vetlanda HÄR.
Du som är Plus-prenumerant hos Samnytt kan ta del av hela förundersökningen HÄR.