Fyra islamistiska terrorister friges på lördag från svenska fängelser efter att ha avtjänat två tredjedelar av sina straff för förberedelse till terrorbrott.

År 2010 planerade fyra islamister bosatta i Sverige att utföra ett blodbad hos den danska tidningen Jyllands-Posten efter att tidningen publicerat satirteckningar föreställande den islamiske profeten Muhammed.

Den danska säkerhetstjänsten, PET, fick uppgifter med hjälp av Säpo och avlyssning om det planerade terrordådet och kunde gripa terroristerna innan dådet utfördes. I samband med polisinsatsen hittades vapen, ammunition och plastband för att binda personer med. Enligt PET skulle islamisterna ”döda så många som möjligt”.

De islamistiska männen dömdes i Danmark för terroristbrott. Domstolen delade ut straff på tolv års fängelse och utvisning från Danmark på livstid. Efter att islamisterna tillbringat några år i danskt fängelse förflyttades de till Sverige. I Sverige gäller villkorlig frigivning efter två tredjedelar av strafftiden vilket innebär att islamisterna släpps fria imorgon lördag. Personerna ska nu bli en del av samhället, rapporterar BT.

LÄS ÄVEN: Snart frisläpps 1 500 terrorister i Europa – Säpo: ”En stor utmaning inom kort”

Svenska medborgare
Av de fyra islamisterna är tre svenska medborgare och en tunisier med uppehållstillstånd i Sverige.

Hot och våld mot personal
Under fängelsetiden har Kriminalvården rapporterat om att männen har utsatt personal och andra intagna för hot och våld. En av männen misstänks även ha försökt att radikalisera andra intagna. Trots dessa uppgifter har det inte funnits några skäl att skjuta upp den villkorliga frigivningen som verkställs efter två tredjedelar av avtjänat straff i Sverige.

Säpo har beslutat om övervakning av männen efter deras frigivning på lördag.