anzorov
Utrikes

Terroristen fick hjälp av elever för att få identiteten på läraren som halshöggs

Publicerad 10/21/2020
Annons

Den 18-årige terroristen som halshögg 47-årige Samuel Paty i Paris nyligen hade betalat flera elever på skolan där offret arbetade för att få detaljer om hans identitet. En 15-årig elev är en av de som arresterats för inblandning.

Enligt fransk media anlände tjetjenen Abdoullakh Anzorov till skolan Bois-d’Aulne i fredags beväpnad med en ett airsoftvapen och två knivar. Där sökte han upp flera elever som han erbjöd pengar för information om hur historieläraren Samuel Paty såg ut. Anzorov ska ha delat ut flera hundra euro.

LÄS ÄVEN: Flera gripna efter gårdagens halshuggning i Frankrike – radikal moské pekas ut som anstiftare

Tjetjenen föddes i Moskva och växte upp i Frankrike där han fick flyktingstatus 2011. Han ska nyligen ha radikaliserats.

Korancitat

På sitt Twitterkonto, där han i samband med mordet lade upp bilder på Patys avhuggna huvud, skapades så sent som i juni men var fullt med citat ur Koranen och hade i juli anmälts för antisemitiska utspel.

Innan Paty mördades berättade en 13-årig elev om lärarens undervisning i yttrandefrihet, där han visade en Muhammedkarikatyr, till sin far som i sin tur på sociala medier uppmanade till ”mobilisering” mot Paty. Fadern ska ha kopplingar till en välkänd radikal islamist och båda har arresterats.

LÄS ÄVEN: Terrormördade Samuel Paty tilldelas franska Hederslegionen

Andreas Nilsson
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
774Polismästarens uppmaning till svenskarna: Bilda medborgargarden
Annons