På fredagen anordnade terrorkopplade organisationen Hizb ut-Tahrir en demonstration utanför Frankrikes ambassad i Köpenhamn. Arrangörerna höll tal om att man aldrig kommer att ge upp islam för västerländska värderingar. På torget syntes skyltar med budskap om att yttrandefrihet är ”ett politiskt vapen mot islam”.

Det var vid klockan 14.30 som runt 300 muslimer samlades utanför ambassaden på Kongens Nytorv i centrala Köpenhamn – inte för att ta avstånd från halshuggningar och andra terroravrättningar i islams namn eller att visa sympati, utan istället för att skandera ramsor som ”Takbir – Allahu akbar”.

LÄS ÄVEN: Forskare: ”Inget västerländskt samhälle har lyckats integrera muslimer”

Hizb ut-Tahrir anordnade demonstrationen i protest mot Frankrike och president Emmanuel Macron som man menar attackerar islam och profeten Muhammed. Samhällsnytt har tidigare uppmärksammat organisationen bakom demonstrationen som heter Hizb ut-Tahrir och har ett uttalat mål att avskaffa demokratin och istället införa ett islamistiskt shariastyrt samhälle.

I Ryssland är organisationen förbjuden och klassad som terroristorganisation. Tyskland har förklarat organisationen olaglig på grund av judehatande propaganda. Även i Kina, Turkiet, Egypten och flera andra arabiska länder är Hizb ut-Tahrir förbjuden.

Organisationen har också figurerat i flera utredningar om terroristattentat i Skandinavien. Lastbilsterroristen Rakhmat Akilov både gillade och delade organisationen på Facebook.

Vill inskränka yttrandefriheten i väst

Talarna vid dagens demonstration uttryckte, utöver förakt mot Frankrike och Emmanuel Macron, även att islam aldrig kan stoppas och att muslimer aldrig kommer att ge upp islam för västerländska värderingar. Vidare tydliggjordes att man är här för att implementera Allahs styre på jorden, att islam återigen ska bli dominerande på jorden och att ett kalifat krävs för att kunna skydda islam.

På platsen framfördes även budskap om att inskränka yttrandefriheten och i publiken syntes skyltar med texten, ”yttrandefrihet är ett politiskt vapen mot islam”. Demonstrationen pågick i 45 minuter och kan ses på följande länk.

Anordnar stängd föreläsning i Sverige

I Sverige har den internationella organisationens avdelning tidigare slagit fast att man betraktar koranbränning som en brottslig handling, att muslimer aldrig ska acceptera att bli häcklade och att islam måste spridas.

På lördag anordnar samma avdelning en föreläsning om ”Frankrikes krig mot islam”. Den uppges handla om vad som ligger bakom Frankrikes hållning men även hur muslimernas ståndpunkt ”måste vara”.

Det framgår av inbjudan att föreläsningen hålls bakom stängda dörrar och på hemlig adress ”p.g.a. rådande omständigheter”.

Islamister samlades i Tyskland

På Hermannplats i stadsdelen Neukölln i Berlin samlades omkring 150 islamister för att demonstrera mot Frankrikes ställningstagande mot islamism. I sociala medier cirkulerar videoklipp från platsen där man hör hur ”Allahu akbar” skanderas.

LÄS ÄVEN: Europas muslimer blir mer radikala – antalet troende nu över 80%

authorimage