En terrorcell bestående av fyra kvinnor – en mamma, hennes två döttrar och en väninna – avslöjades nyligen av brittiska MI5 i färd med att planera ett terrordåd i form av en knivattack i London. Brottet uppges ha muslimskt motiv. Det rapporterar brittisk press.

Attacken skulle genomföras i centrala London med syfte att orsaka panik, skada och död. Den skulle utföras mot slumpvis utvalda personer på gatan utanför det brittiska parlamentet i Westminster.

Vad som i brittisk media kallas ”Storbritanniens första helt kvinnliga terrorcell” består av systrarna Rizlane Boular, 22, och Safaa Boular, 18, deras mamma Mina Dich, 44, samt en väninnan Khawla Barghouthi, 21.

Brittisk polis kunde avslöja och avvärja terrordådet genom att avlyssna familjens hem och telefonsamtal och på nätet inleda kontakt med kvartetten genom att låtsas vara IS-anhängare. Vid gripandet av den ena systern tvingades polisen avlossa verkanseld. Systern skadades men återhämtade sig efter en kortare sjukhusvistelse. Hon tros ha provocerat fram skjutningen i avsikt att dö som martyr.

Rizlane Boular döms till livstids fängelse, med möjlighet till frigivning efter 16 år. Hon har erkänt förberedelse till terrorbrott. Mamman, Mina Dich döms till sex år och nio månaders fängelse. Även hon har erkänt att hon medhjälp till förberedelse av terrorbrott.

Den yngre systern Safaa Boular döms också men påföljden kommer att meddelas senare. Det gäller även väninnan och den fjärde medlemmen i terrorcellen, Khawla Barghouthi, som också hon har erkänt och får sin dom meddelad senare i veckan.

En av systrarna har också dömts för ett annat planerat terrorattentat. I det fallet handlade det om att attackera ett museum med skjutvapen och handgranater. Dådet skulle genomföras med en äldre man som systern var kärlekspartner med.

Safaa uppges också i oktober 2014 ha försökt genomföra en terrorresa till Syrien för att ansluta sig till IS, planer som i varje fall den äldre systern Rizlane ska ha känt till och stött. Resan inleddes men tog stopp i Turkiet, eftersom familjen anmält henne försvunnen och en internationell efterlysning gått ut.

Båda systrarna ska under 2016 på nytt ha försökt ta sig till Syrien för att ansluta sig till IS. Men när det misslyckades valde man i stället att hörsamma uppmaningar från IS att genomföra attacker i Europa.