Storbritanniens premiärminister Theresa May meddelade på fredagen att hon avgår. Beslutet kommer i spåren av den senaste tidens brexit-turbulens. Sista arbetsdag för May blir den 7 juni.

Det var en påtagligt emotionellt påverkad May som på fredagsförmiddagen i ett tal utanför premiärministerbostaden på 10 Downing Street tillkännagav sin avgång. Rösten stockade sig och hon hade svårt att hålla gråten stången när hon som slutord förklarade att hon var tacksam över att ha fått möjligheten att styra ”ett land som jag älskar”.

Häromdagen aviserade May att hon ämnar lägga fram ett fjärde reviderat förslag till brexit-avtal för parlamentet att ta ställning till. I samband med detta vill May dessutom att underhuset ska rösta om huruvida hela folkomröstningen ska göras om.

Utspelet har väckt utbrett missnöje inom regerande tory-partiet och majoritetsledaren Andrea Leadsom avgick på onsdagen i protest. Förtroendet för May är därmed lägre än någonsin.

Avgångskrav har redan tidigare riktats mot premiärministern och misstroendevotum har också väckts, där May dock lyckats hålla sig kvar. Hon har även själv tidigare aviserat sin avgång i utbyte mot att parlamentet godkände brexit-avtalet. Den moroten räckte dock inte och parlamentet avvisade avtalet.

De senaste dagarnas händelser är bara de senaste i raden av ministeravhopp och öppna konflikter inom regeringen och det konservativa partiet relaterade till Storbritanniens utträde ur EU. May tar nu konsekvenserna av sitt misslyckade med att få ett brexit-avtal godkänt och den impopularitet hon blivit föremål för som en följd av detta.

Vem som kommer att efterträda May är ännu oklart. Det namn som oftast nämnts är den tidigare utrikesministern Boris Johnson som varit en färgstark profil för lämna-sidan inför och efter folkomröstningen. Han har också meddelat att han är intresserad av uppdraget.