Att det svenska folket fritt får rösta på det parti de tycker är bäst är något som Liberalernas partisekreterare Maria Arnholm, tidigare jämställdhetsminister i Reinfeldt-regeringen, anser “är en katastrof”. Detta eftersom det kan resultera i att Sverigedemokraterna blir största eller näst största parti i höstens riksdagsval.

Arnholms udda inställning till Sveriges demokratiska system avslöjas i ett internt brev mellan Allianspartierna som läckt ut till media. I brevet lägger L-partisekreteraren skulden på Moderaterna för det kiv som uppstått inom Alliansen kring att tillåta eller inte tillåta Sverigedemokraterna att inneha ordförandeposter i riksdagens olika utskott.

Moderaterna slår dock ifrån sig kritiken och partiledaren Ulf Kristersson ägnade en stor del av sitt tal i Almedalen på söndagen åt att markera distans till och kritisera Sverigedemokraterna.

I det läckta brevet beskriver Arnholm Sverigedemokraterna som ”ett parti som existerar för att motarbeta allt det som är kärnan i liberalismen: människors lika värde, individens frihet, kunskap, förnuftstro och en positiv syn på utveckling och möjligheter. Att ett sådant parti kan bli Sveriges största eller näst största parti efter valet – det är inget annat än en katastrof.”

Sverigedemokraterna har i takt med att partiet vuxit och den borgerliga Alliansen krympt blivit en Svarte Petter som de fyra partierna skickar runt till varandra och tävlar i ta avstånd från parallellt med att man anklagar varandra för att inte vara tillräckligt avståndstagande.

Samtidigt duckar Allianspartierna frågan om hur man tänkt sig kunna bilda regering efter valet med ett väljarstöd på cirka 30-40 procent utan att söka stöd hos Sverigedemokraterna. Splittringen i den inför valet dominerande invandringsfrågan är dessutom större inom Alliansen än mellan vissa Allianspartier och Sverigedemokraterna.

Även på den rödgröna sidan är man fortsatt svaret skyldig väljarna hur man tänkt sig bilda regering efter valet med ett riksdagsunderlag långt under 50 procent.

Om Sverigedemokraterna skulle bli största parti i valet har Jimmie Åkesson antytt att han kan komma att göra anspråk på att bli regeringsbildare och/eller att SD ska ha de tunga ministerposterna, inklusive statsministerposten, i nästa regeringskonstellation. Bråket om ordförandeposter eller inte för SD i riksdagsutskotten kan i skenet av det scenariot framstå som en akademisk fråga av mindre betydelse.

Det är konstitutionellt oklart om det är tillåtet att göra formella generella överenskommelser om att neka ett parti ordförandeposter i riksdagsutskotten och det är tydligt emot etablerad praxis. Medan kammaren tillsätter själva utskotten ska varje utskott självständigt välja ordförande och vice ordförande.