Branschtidningen Journalisten har uppmärksammat domen mot vänsterextremisten Axel Luo Öhman i en artikel i morse. Redan i ingressen får läsaren veta att dödshotet gäller ”en journalist vid hatsajten Samhällsnytt”. När Samhällsnytt kontaktar tidningen svarar dennes chefredaktör Helena Giertta att det var viktigt att uppmärksamma läsarna på vad Samhällsnytt är för sajt samt att hon ska ”studera Samhällsnytt mer” för att se om ”det finns bättre epitet”.

Tidningen Journalisten ägs av Journalistförbundet och är den äldsta medietidningen i Sverige. I morse valde tidningen att uppmärksamma dödshoten mot Samhällsnytts redaktion och domen mot mannen som gjort sig skyldig till hoten. Nyheten bär dock tydligt prägel av chefredaktörens egna åsikter om vår tidning – på nyhetsplats. Redan i ingressen kallas Samhällsnytt för en ”hatsajt”.

Samhällsnytt har kontaktat journalisten bakom artikeln med följande frågor:

– Varför kallas Samhällsnytt ”hatsajt” i artikeln?

– Finns det en risk att detta kan uppfattas som att ni rättfärdigar dödshotet mot oss av vissa?

– Vilken effekt tror ni det kommer att ha på arbetsvillkoren för journalister när branschtidningen inte tar avstånd från dödshot, utan kan uppfattas stödja dem?

Istället för journalisten som skrev artikeln fick vi ett mejlsvar från Helena Giertta:

”Vi tar skarpt avstånd från dödshot mot journalister, även förstås mot det som riktats mot Samhällsnytt. Utan reservation. Oavsett åskådning och uppfattning är dödshot mot journalister ett gift som måste bort.

Vi använder epitet på Samhällsnytt, därför att vi tror att namnbytet gjort att den allmänna kännedomen om tidningen är låg. Avpixlat fick epitetet hatsajt, för att det var den bedömning jag gjorde av innehållet, då den är hatisk mot invandrare och muslimer, därför får Samhällsnytt samma epitet. Jag ska studera Samhällsnytt mer för att utröna om det finns ett bättre epitet.”

Men när vi ställer en följdfråga – nämligen om man inte borde studera Samhällsnytt mer först innan man stämplar sajten som ”hatsajt” på nyhetsplats – får vi inget svar av Giertta.

LÄS MER: Vänsterextremist döms för dödshot mot Samhällsnytts redaktion

Mats Dagerlind, ansvarig utgivare för Samhällsnytt och en av de som utsattes för dödshot från vänsterextremisten Öhman, kommenterar Journalistens utspel:

– Samhällsnytt har funnits i över ett år nu och mig veterligen har vi inte beslagits med att vara ”hatiska mot invandrare och muslimer”. Helena Giertta har haft tillräckligt med tid på sig för att ”studera” vår tidning mer innan hon vräker ur sig sådana epitet. Men oavsett vilka åsikter man har om vår tidning är det oerhört allvarligt när branschtidningen ger indirekt stöd åt extremister som vill tysta journalister och legitimerar hoten på detta sätt.

– Istället för att ge ett stöd till oss utan förbehåll rättfärdigar Journalisten delvis påhoppet och förminskar på det sättet de signaler som rättsväsendet har skickat nu – om att hot mot journalister aldrig kan accepteras. Jag vet inte om Giertta riktigt förstår vilken Pandora-box hon öppnar.