På måndagen höll regeringen och Sverigedemokraterna en pressträff där partierna meddelade att Ukraina-kriget befinner sig i en kritisk fas och att det därmed inte är tid att på något sätt bromsa eller backa – utan istället att växla upp stödet till Ukraina. Nu ska Ukraina få ett sjuttonde militärt stödpaket värt närmare fem miljarder kronor.

Samtidigt som verkligheten på slagfältet i Ukraina och kostnaden för kriget i pengar och människoliv gjort sig allt mer påmind i media, tycks stödet för ett fortsätt krig på vissa håll vara på väg att överges. I Tyskland öppnar förbundskanslern för att att fredsförhandlingar måste komma igång.

– Jag tror att det här är stunden då vi måste diskutera hur vi ska komma ur den här krigssituationen och uppnå fred snabbare än som annars verkar möjligt, sa Olaf Scholz nyligen i en intervju med tysk media.

LÄS ÄVEN: Scholz: Zelenskyj vill prata med Putin

Sveriges regering står däremot fast vid sin linje i kriget och ett fokus på samtal om fredsförhandlingar har aldrig varit aktuellt för Tidöpartierna.

På måndagseftermiddagen höll försvarsminister Pål Jonson (M) en ny pressträff om nästa steg i kriget tillsammans med Aron Emilsson, utrikespolitisk talesperson Sverigedemokraterna, Joar Forssell, utrikespolitisk talesperson för Liberalerna och Mikael Oscarsson, försvarspolitisk talesperson för Kristdemokraterna.

Tidöregeringen meddelar att Ukraina ska få ytterligare ett militärt stödpaket på 4,6 miljarder kronor. Det handlar bland annat om fler stridsbåtar och ammunition till både luftvärnssystemet Robot 70 och stridsfordon 90, vilket är sådant som Ukraina har efterfrågat.

Vidare ska Ukraina även få stridsvagnsminor, ammunition till granatkastare, kamouflage till Pansarbandvagn 302, pengar till drönare, skyddsutrustning och vinterkläder.

”Vi måste rampa upp produktionen”

KD-toppen Mikael Oscarsson berättade vid pressträffen att Tidöregeringen kommer att växla upp Sveriges insats i det pågående kriget – som han menar nu har nått ett ”mycket kritiskt läge”.

– Nu är krigets tillstånd vid en kritiskt tidpunkt och då är inte tiden att bromsa eller backa. Nu ska vi fortsätta att stödja Ukraina. Det är mycket kritiskt läge, sa Mikael Oscarsson (KD).

KD-toppen vill se att svenska vapentillverkare får ännu mer att göra framöver. Detta för att möjliggöra för Ukrainas attack i Kursk-regionen men även i östra delarna där Ryssland trycker på och tar alltmer mark från Ukraina.

– Vi ska tillverka betydligt mer. Vi måste rampa upp produktionen och det görs på olika håll, sa Oscarsson (KD).

LÄS ÄVEN: Saabs ägare har tjänat 120 miljarder på kriget i Ukraina

Att produktionen ska öka för att kunna skicka iväg mer är något som även försvarsminister Pål Jonson (M) berättade om vid pressträffen.

– Vi kommer i ökande grad gå från donation ur försvarets lager till produktion, så att Ukraina kan få del av nyproduktion, sa Jonson (M).

Förbereder för att skicka Gripen

Vidare berättade försvarsministern att regeringen förbereder för att skicka JAS Gripen till Ukraina som ett nästa steg.

Av de 4,6 miljarderna i det militära stödpaketet går nämligen 2,3 miljarder till att köpa in nya delar till det kommande nya stridsflyget Gripen E. Detta ska göra det möjligt för Sverige att framöver eventuellt skänka Gripen-plan av de äldre modellerna C och D till Ukraina.

– Vi ska ha handlingsfrihet i ett senare skede, meddelade Jonson (M).

LÄS ÄVEN: Pensionerad Viggenpilot: Korkat skicka Gripen till Ukraina

Sverige har hittills skänkt omkring 48 miljarder kronor i militärt stöd till Ukraina.

Se hela pressträffen:

LÄS ÄVEN: Svenskfinansierad studie: Majoritet av ukrainarna vill förhandla