I Socialdemokratiskt styrda Eskilstuna har de hitresta tiggarna hittat ett kryphål genom bärförsäljning för att fortsätta med det organiserade tiggeriet utanför butiker. Samtidigt lägger kommunpolitiker över ansvaret på handlare. ”Sitter man och säljer utanför en butik blir nog butiksägaren snart yxtokig, säger Jimmy Jansson (S).

På torsdagen uppmärksammade Samhällsnytt att det inte längre är tillåtet att tigga på gator och torg i Eskilstuna utan att ha ansökt om och beviljats tillstånd för verksamheten. Bakom den nya förordningen ligger de omfattande problem som Eskilstuna i likhet med de flesta andra kommuner i Sverige drabbats av i form av hitresta romska tiggare från Rumänien och Bulgarien.

LÄS ÄVEN: Nu förbjudet att tigga utan tillstånd i Eskilstuna

Kort efter att tiggeriförbudet hade trätt i kraft visar det sig vara verkningslöst. Ett tillstånd för passiv insamling gäller under hela tre månader och kostar endast 250 kronor. Nu kommer det uppgifter från Eskilstuna-Kuriren att tiggare hittar andra sätt, genom bland annat bärförsäljning, att runda regelverket och fortsätta tigga.

– Det är inget oväntat alls, det hade vi räknat med. Det är så klart en rimlig reaktion på en förändring i förutsättningarna. Men sitter man och säljer utanför en butik blir nog butiksägaren snart yxtokig, säger Jimmy Jansson (S), kommunalråd i Eskilstuna.

LÄS ÄVEN: Tiggare misshandlade barn som sålde majblommor

S-politikern vill stötta tiggarna
Vidare berättar Jansson att han önskar se att Sverige börjar stötta tiggarna. Han hoppas även att svenska politiker engagerar sig i grundfrågan som uppges vara sociala problem i andra länder.

– För att vara lite syrlig — tänk om jätteengagemanget emot regleringen var lika stort som engagemanget i frågan om hur fruktansvärt det är att människor måste tigga? Var är den debatten?

LÄS ÄVEN: VIDEO: Här anfaller tiggargäng studentflak i Stockholm – slåss med studenterna för pantburkar