Polisens hånade tafsarmband får nu en uppföljare. Förhoppningen är att patienterna och anhöriga ska bli snällare mot sjukhuspersonalen.
Sjukhus som belägras vid gängskjutningar. Anhöriga som stormar akutmottagningarna. Sjukhus som byggs så personal kan fly snabbt och säkert. Polis som blivit tvungna att spärra av hela sjukhus vid större händelser samt en dyster framtidsvision om beväpnade vakter vid sjukhusen. Arbetsmiljön på de svenska sjukhusen har förändrats dramatiskt på kort tid.
Sjukhuset i Södertälje är inget undantag – där präglas personalens arbetsdagar av hot och våld.
Ge bort Samnytt PLUS i julklapp! 🎄🎅
Överraska någon med en prenumeration på Samnytt Plus. Den perfekta julklappen för den som värdesätter ocensurerad journalistik.– Inom vården har vi en tendens till att tolerera hot och våld. Det kan inte fortsätta så, klimatet hårdnar. Vi vill alla bli respekterade på vår arbetsplats och då måste vi lära våra patienter, närstående och ibland även kollegor att du måste sköta dig när du är här, säger Melina Mellin, säkerhetschef på Södertälje sjukhus.
– Jag känner mig frustrerad när jag får höra vad vår personal får utstå varje dag, berättar Melina. Och sen blir jag arg, det får vara nog nu! Vi är här för att hjälpa människor i behov av vård. Och det ska vi få göra utan att bli kallade både det ena och det andra.
Nu har man tagit fram en pin med texten “Tillsammans mot hot och våld” på som personalen ska bära.
Förhoppningen är att denna ska få patienter och anhöriga “att vara snälla mot sjukhuspersonalen”.
Idén fick Mellin från kampanjen “Rör inte min kompis” på 1980-talet. Hon tillstår att en pin inte löser problemet, men att den “visar att vi alla står enade” och kan väcka debatt.
Kommentarer förhandsgranskas inte av Samnytt och är inte redaktionellt material. Du är själv juridiskt ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet. Klicka här för att läsa våra kommentarsregler.