Oavsett var i världen du köper din Toblerone kommer du numera att äta halalproducerad choklad. Sedan i april har företaget lagt om sin produktion i tystnad och blivit halalcertifierade.

Den populära chokladen Toblerone från Schweiz ska nu bli möjlig att äta för alla muslimer, rapporterar den schweiziska tidningen Blick.

Sedan i april följer all tillverkning av Toblerone islams lagar. Produktionen övervakas av en mufti. En mufti är en person inom islam som är rättslärd och uttolkar den religiösa lagen, sharia, islamiska regler och andra teologiska frågor.

Företaget Mondelez som äger Toblerone bekräftar uppgifterna till tidningen Blick. Enligt en talesperson har företaget ändrat ingredienser och produktionen för att uppnå halalstandard.

Tidningen har även talat med Mounir Khouzami från Schweiz-arabiska nätverket. De har arbetat med att främja ekonomiska relationer mellan Schweiz och arabvärlden. Enligt honom har Toblerone lagt om sin chokladtillverkning i tystnad för att inte skrämma bort den stadiga kundbasen i Europa. Samtidigt förklarar han att företaget är på rätt väg.

– Halalcertifiering är framtiden, säger Khouzami.

Halal växer i Europa
Det är goda tider att göra affärer med halalcertifierade produkter i världen, men särskilt i Europa. De senaste åren har halalmarknaden ökat markant i Europa. Den här ökningen kommer enligt bedömningar även att fortsätta. En undersökning från Global Islamic Finance Report visar att de senaste 30 åren har andelen muslimer i Europa fördubblats. År 2010 var antalet muslimer i Europa omkring 44,1 miljoner. Till år 2030 beräknas siffran öka till 58,2 miljoner och muslimer utgöra 20 procent av Europas befolkning.

LÄS MER: Studie: Muslimska befolkningen i Europa kommer att växa oavsett fortsatt invandring

Väcker kritik
Efter att nyheten tog fart i schweizisk och tysk media växte kritiken bland läsarna. I sociala medier uttrycker många besvikelse över hur företaget förstör den choklad de ätit sedan barndomen. Många är upprörda över att företaget i tystnad ställt om produktionen och därmed tvingar människor att äta halal.

De två nedanstående inläggen är översatta automatiskt från tyska till svenska genom Facebook. Den sista kommentaren undrar om chokladpackningarna snart kommer att ha en minaret på toppen av det nuvarande alpberget.

Fler uttrycker sitt missnöje genom Toblerones facebooksida.

Även på Twitter är människor besvikna. En före detta muslim skriver i ett antal inlägg att han nu lämnar chokladen bakom sig. Han anser inte att det är rätt att helt plötsligt bli påtvingad halal.

I en mängd kommentarer under Blicks artikel och Facebooksida uttrycks att inställningen att hädanefter bojkotta Toblerone. Andra är upprörda över att det pågår en diskret islamisering i våra samhällen.

https://twitter.com/HB_Haenger/status/1074371411513364480