Det stred mot kravet på opartiskhet när SVT i en kommuniké tog avstånd från vad Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson sade i förra årets slutdebatt inför valet. Det slår Granskningsnämnden fast och fäller inslaget.

LÄS MER: SVT tog avstånd från Jimmie Åkessons uttalande om invandrare – SD kräver ursäkt
LÄS MER: Avskaffa Granskningsnämnden

I debatten förklarade Åkesson att det finns invandrare i Sverige som genom att inte anpassa sig inte passar in i samhället, exempelvis på en svensk arbetsplats. Åkesson fick delvis medhåll från bland annat S-ledaren Stefan Löfven men kraftigt mothugg av Centerns Annie Lööf som läxade upp Åkesson.

LÄS ÄVEN: AVSLÖJAR: Vänsteraktivist skriver beslut i granskningsnämnden

SVT beslöt efter debatten att gå ut med en kommuniké där man med hänvisning till den så kallade demokratiparagrafen och principen om alla människors lika värde (egentligen värdighet) tog avstånd från SD-ledarens inlägg i debatten.

LÄS ÄVEN: Kokainist med AFA-kopplingar – här är Johannes Wik som bedömer era klagomål i Granskningsnämnden

Granskningsnämnden anser att SVT lade sig i den politiska debatten på ett otillbörligt sätt och att avståndstagandet var ett politiskt ställningstagande som strider mot Public Service-avtalets krav på opartiskhet. Man är särskilt kritisk eftersom detta skedde i direkt anslutning till en viktig partiledardebatt inför valet där tittarna skulle bilda sig en uppfattning om hur man några dagar senare skulle rösta.

LÄS MER: Myndigheten för press, radio och tv kommenterar: ”Du… Jag vill inte prata med dig”

SVT:s agerande väckte kritik från många håll och SD beslöt efter övertrampet att porta SVT från sin valvaka. I efterspelet till det inträffade har SVT beslutat att man framgent inte ska göra den här sortens uttalanden.

LÄS ÄVEN: Myndighetsaktivister trasar sönder tillit till staten

Det har skett minst en gång tidigare, när man dagen efter en debatt i SVT Aktuellt läste upp ett avståndstagande från en anklagelse från SD:s gruppledare Mattias Karlsson som menade att den ansvarslösa invandringspolitiken lett till att många potentiella terrorister kommit in i landet.

LÄS ÄVEN: SVT fälls i Granskningsnämnden – skrev antisemitiskt om ”judelobby”

Granskningsnämndens beslut kan laddas ned och läsas i sin helhet HÄR.