En 15-årig yngling har mist sitt liv i en skottlossning som inträffade på en pizzeria på Möllevången i Malmö. Det var vid 21-tiden på lördagskvällen som polis larmades. Två tonåringar hade då blivit beskjutna inne på pizzerian. Sydsvenskan uppger att två misstänkta gärningsmän flydde platsen – på cykel.

Innan polis och ambulans hann anlända fördes en person från restaurangen till akuten i en privat bil. Enligt uppgift till Expressen låg han på gatan utanför.

När polis och ambulanspersonal gick in i restauranglokalen upptäckte de ännu ett offer för skjutningen.

– Vi larmas till restaurangen och anträffar där en person med misstänkta skottskador, säger Katarina Rusin, presstalesperson vid polisen i region syd.

Denna tonåring lades på bår och fördes till akuten med ambulans. Akuten i Malmö spärrades av för att säkra personalens arbetsmiljö.

Två vittnen som befann sig på en restaurang på andra sidan gatan uppger för Sydsvenskan att de hörde fem-sex skott, och att det dröjde innan räddning kom.

– Vi la oss under bordet. Sen kom polisen, men det kändes som att de vara sena.

Region Skåne kunde senare meddela att en av ynglingarna avlidit och att den andre vårdas för livshotande skador. Båda offren uppges vara mellan 15 och 18 år.

Issa Zeid, 24, berättar för Sydsvenskan att han har flera bekanta som mördats. Han är trött på våldet som pågått ”för länge” och upplever att polisen förlorat kontrollen och att straffen för vapen- och våldsbrott är för milda.

– Jag bor på Ramels väg. När jag går ner i mitt garage ser jag mig omkring, någon kan ju förväxla mig med någon annan. Jag pluggar och har jobb, jag är vanlig, men det kunde ha varit jag som blev skjuten idag, säger han till tidningen.

En cykel som hittats slängd en kilometer bort utmed den förmodade flyktvägen ska ha beslagtagits. Ingen misstänkt gärningsman är gripen och huruvida det funnits någon hotbild mot offren är ännu inte känt.

Larm om explosion minuter före skottlossningen

Bara minuter före larmet om skottlossningen – strax före klockan 21 på lördagskvällen – hördes en explosion i Hästhagen i centrala Malmö. En bil som totalförstörts av en kraftig explosion påträffades av flera polispatruller som kom till platsen.

– Först smällde det ordentligt och sedan kom tryckvågen. Jag trodde först det kom från tv:n, men när jag fattade att det var något annat fick jag puls på riktigt. Läskigt som fan, säger en kvinna till Kvällsposten.

Malmöborna har fått nog av otryggheten. Thomas Larsson, 55, har vuxit upp i Malmö och befann sig i området där skottlossningen ägde rum.

– Min mamma bor här i ett kvarter bakom men man är luttrad. Jag har växt upp här och det har hänt mycket här men det har blivit en stor negativ förändring, berättar han för Expressen.

Även Agneta Hamberg, 59, som också är från Malmö uttrycker sin oro och ilska över situationen.

– Det räcker nu. Nu är det nog. Vi kan inte vänta, det måste hända något nu. Man förlorar tryggheten. Det är otryggt för alla, ingen går säker. Du kan vara på fel plats vid fel tillfälle, säger hon till tidningen.