Lia Thomas, transsexuell simmare vid University of Pennsylvania, vann NCAA-mästerskapen på 500 meter i torsdags. Thomas besegrade Virginias förstaårselev Emma Weyant med 1,75 sekunder.

Thomas simmade i tre år på Penn som manlig innan han övergick till att vara transsexuell, hade uppehåll i ett år medan han genomgick en behandling med testosteronsuppression och återvände sedan för att tävla som kvinna.

Thomas kommer också att tävla i NCAA-mästerskapen på 200 meter och 100 meter senare i veckan.

Sedan i höstas har Thomas simmat i en takt som tyder på att han sannolikt skulle vinna nationella titlar. Han vann Ivy League-titeln på 500-meter och satte samtidigt ett rekord i Harvards Blodgett Pool i februari.

Thomas har varit föremål för stor kontrovers, eftersom ett antal observatörer har ifrågasatt om det är rättvist att en idrottsman som föddes som man tävlar mot kvinnor. NCAA gjorde om sina regler om transsexuella idrottare under den här säsongen, och lämnade i huvudsak beslutet att acceptera transidrottare till varje sport.

När han intervjuades av journalisten låtsades hon som om det var helt naturligt att en man tävlar bland kvinnorna.

– Jag försöker ignorera det så mycket som möjligt och jag försöker fokusera på min simning – vad jag behöver göra för att göra mig redo för mina tävlingar. Jag försöker bara blockera allt annat, sade Thomas i en intervju.

Men situationen ifrågasätts av många:

”Vansinne” benämner någon det som:

Även i Sverige reagerar folk negativt:

En tar upp det faktum att Thomas inte verkar skämmas för att han som man tävlar mot kvinnor: