Faksimil Twitter

Utrikes

Transsexuell sätter nytt rekord för kvinnor i frisim

Publicerad 2/19/2022
Annons

Lia Thomas, som föddes som man, vann 500-yards frisim för kvinnor vid Ivy League Championships i torsdags och satte samtidigt nytt kvinnligt poolrekord. Thomas blev Ivy League-mästare med en tid på 4:37.32 i damtävlingen, den bästa tiden för damer som någonsin registrerats vid Harvard Universitys Blodgett Pool.

Thomas konkurrenter hängde med ungefär halvvägs, tills Thomas ryckte ifrån och tog en ansenlig ledning, rapporterar Philadelphia Inquirer. Den 22-årige könsbytaren deltar i Ivy League-mästerskapen, som pågår till och med lördag, som storfavorit i 200-yards, 500-yards och 1 650-yards freestyle för kvinnor.

Catherine Buroker, som kom på andra plats, låg ungefär en halv poolslängd efter när Thomas gick i mål.

LÄS ÄVEN: Läraren Selma Gamaleldin ville inte säga ”hen” – skola tvingas betala 150 000 till kränkt elev

Från medioker man till mästarinna

Lia Thomas, som tidigare hette Will i förnamn, var som man inte särskilt framgångsrik som simmare och låg som bäst på 462:a plats på rankinglistan, enligt Swimming World Magazine. Som kvinna rankas nu Thomas som nummer ett. Han/hon har än så länge valt att inte byta kön kirurgiskt utan har endast genomgått hormonbehandling.

Tidigare har 16 av Tomas lagkamrater från University of Pennsylvania protesterat mot att de tvingas tävla med den hormonbehandlade före detta mannen. Protesten framfördes dock för döva öron, skriver NY Post

– Jag vill att alla ska veta att jag stöder henne. Hon har arbetat hårt för det här och offrat så mycket för att bli sitt autentiska jag. Jag tycker det här är väldigt viktigt och jag tycker att det är riktigt modigt av henne, säger Andie Myers, en representant från skolan.

Thomas själv har inte gjort något uttalande i media sedan vinsten.

Almgren
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
432Regeringen lovade sänka skatten – höjde i stället med 30 procent
Annons