Tysklands förbundsregering har godkänt en ny lag i ett försök att begränsa “hat”. Lagen ger fängelse i upp till tre år för den som skadar eller förstör en EU-flagga.

Det tyska parlamentet röstade i torsdags om en lagändring för att skydda EU-flaggan från att förstöras, skadas eller skändas. Straff för överträdelser av lagen sträcker sig från böter till fängelse i upp till tre år.

Omröstningen följer efter månader av debatt och syftar till att skydda EU-flaggan från fysiska uttryck av kritik. Efter att frågan först togs upp i januari i år rapporterade tyska Deutsche Welle om starka protester. Vissa medlemmar insisterade på att flaggor som bränns är en legitim form av politiskt uttryck och att förbjuda det skulle vara ett intrång på yttrandefriheten.

“Skrämma medborgare från att offentligt kritisera EU”

Olika partier motsatte sig förslaget då, bland andra Die Linke (Vänsterpartiet), och Alternativ för Tyskland (AfD). De insisterade på att eftersom EU inte är en stat, förtjänar det heller inte att skyddas som en. Fabian Jacobi från AfD sade att det verkliga syftet med lagen var att “skrämma medborgare från att offentligt kritisera EU”.

I slutändan var det endast AfD som röstade mot förbudet, med hänvisning till ”alltför stor störning av yttrandefriheten”.

Tidigare har det varit ett brott att bränna en offentligt visad flagga, exempelvis under demonstrationer utanför utländska ambassader. Om någon köpt en flagga och satt eld på den i ett privat sammanhang skulle denne dock inte råka ut för några problem – förrän nu.

Justitieminister,Christine Lambrecht, som argumenterade för lagändringen, hävdar att bränna en flagga aldrig kan ses som en fredlig protest och därför inte kan tillåtas. Tvärtom hävdar hon att flaggbränning göder “hat, ilska och aggression” och “upprör många människors känslor”, rapporterar den tyska tidningen Die Presse.

I Sverige är det än så länge fritt fram att bränna EU-flaggan. Även den svenska flaggan får brännas, vilket Liberalernas ungdomsförbund (LUF) ägnade sig åt samband med förbundets kongress 2019.

authorimage