Den 17 september förra året påträffades en man mördad på Årstabron söder om Stockholm. Nu åtalas tre personer för mordet där motivet kan härledas till en gängkriminell konflikt. Samtliga åtalade har utomvästlig invandrarbakgrund.

Åklagarmyndigheten meddelade på onsdagen att man väcker åtal mot tre män, 21, 28 respektive 30 år gamla för dödskjutningen. 28-åringen är medborgare i Afghanistan medan de andra två har tilldelats svenskt medborgarskap. Trion sitter sedan i november förra året häktade på sannolika skäl – den högre misstankegraden – misstänkta för mord.

Dekrypterade chattmeddelanden bevis

Bevisningen består bland annat i chatt-meddelanden i appen Anom som de åtalade skickat till varandra och som polisen inom ramen för den så kallade TrojanShield-razzian kunnat dekryptera. Polisen lyckades en månad efter händelsen också hitta mordvapnet i ett bostadsområde i södra Stockholm.

– Den här Anom-bevisningen blev känd i utredningen först i juni 2021 och gav oss viktig information om hur mordet planerats. Anom-bevisningen har varit en bidragande faktor till att jag nu kan väcka åtal mot tre personer istället för två för det här mordet. Som bevisning i målet finns också det beslagtagna mordvapnet, som ungefär en månad efter dödsskjutningen hittades av polis i ett bostadsområde söder om Stockholm, säger kammaråklagare Lisa dos Santos som lett förundersökningen i en kommentar till media.

Så gick brottet till

Brottet har enligt åtalet utförts på följande sätt:

[30-åringen] har under sommaren/hösten 2020 beslutat och koordinerat gärningen och tillsammans med annan planerat dess utförande. Han har gett råd och instruktioner om brottet, tillhandahållit Anomtelefon, vapen och ammunition och drivit på [21-åringen] att utföra brottet. Han har vidare gett uppdrag till andra att skaffa nödvändiga attribut för brottets genomförande, så som bil, vapen och information om [brottsoffret] och var denne befann sig. [30-åringen] har därvid haft kontroll över brottsplanen och förmått andra att utföra mordet. Efter mordet har han bistått med planering kring att röja spår, så som att hämta tillbaka/byta ut vapen samt ansvarat och verkat för att betalning för brottets utförande ska ske.

[21-åringen] har under sommaren/hösten 2020 deltagit i brottets planering och organisering genom att åta sig uppdraget att utföra brottet och därtill ta emot och ge råd avseende vad som behövdes för att genomföra mordet samt rapportera om brottsplanerna. Han har därvid bland annat aktivt deltagit i den del av planeringen och rekognoseringen som avsett vilket/vilka vapen som skulle användas vid gärningen och att komma i kontakt med [brottsoffret]. Han har vidare tillsett att [28-åringen] blivit införlivad i brottsplanen och med hjälp av honom fått och lämnat vidare information om [brottsoffret] till [30-åringen].

[28-åringen] har under hösten 2020 åtagit sig att delta i brottet/brottets utförande. Han har därtill deltagit i planeringen och rekognoseringen som avsett att göra [brottsoffret] tillgänglig för verkställandet av mordet, lämnat information om [brottsoffret] till [21-åringen] och [30-åringen] samt haft kontakter med [brottsoffret] i syfte att kunna genomföra mordet. [21-åringen] och [28-åringen] har under tiden den 16-17 september 2020 mötts upp, beväpnat sig med skjutvapen och rekognoserat inför gärningen samt haft upprepade kontakter med [brottsoffret]. De har förmått [brottsoffret] att mötas upp och därefter gått med honom ut på Årstabron där de på nära håll dödat honom genom att med pistol skjuta honom med flera skott i huvudet och kroppen. Skottet i huvudet har varit direkt dödande.

Samtliga tidigare dömda för brott

21-åringen är tidigare dömd för bland annat grovt vapenbrott. 28-åringen är tidigare bland annat dömd för stöld. 30-åringen dömdes så sent som i oktober i år till 2 år och 9 månaders fängelse för medhjälp till försök till mord i ett annat mål. Han dömdes även i juli i år till 4 års fängelse för grovt narkotikabrott. Han har sedan tidigare ett stort antal domar på sig för en lång rad olika brott.