Tre bröder i 20-årsåldern – Ahmed, Amir och Mohammed – bosatta i Uppsala, åtalas tillsammans med en en fjärde man – Fadhil – med dubbla medborgarskap för ett mord i området Gränby förra året där en 30-årig man knivskars till döds. En av bröderna plus en femte man – Mir, också han med utomvästlig invandrarbakgrund – åtalas dessutom för grovt narkotikabrott och grovt vapenbrott.

Den 2 november 2018 knivskars en 30-årig man till döds i ett garage på Levertinsgatan i den kriminellt problemtyngda stadsdelen Gränby i Uppsala. Flera skott avlossades också innan knivmordet i syfte att försätta offret i skräck.

Under utredningsarbetet har ett flertal personer gripits och anhållits misstänkta för inblandning i mordet. Några av dem har släppts, med eller utan kvarstående misstanke.

Nu har åklagare beslutat väcka åtal mot fyra av de misstänkta – tre bröder och en fjärde man. Åtalet innefattar för en av bröderna och en femte åtalad också grovt narkotikabrott och grovt vapenbrott.

Samtliga åtalade nekar till brott. Polisen har dock säkrat DNA-spår och GPS-data som dokumenterar att männen var på platsen vid tidpunkten för mordet. Däremot har man inte lyckats fastställa motivet till brottet och man vet inte vem av de åtalade som utdelade det dödande knivhugget.

Alla åtalade tidigare dömda för brott
Den mördade 30-åringen var inte tidigare känd av polisen. De tre åtalade bröderna har dock en diger meritlista i brottsregistret med domar för bland annat stöld, narkotikabrott, olaga frihetsberövande, försök till utpressning, brott mot vapenlagen, bedrägeri, olovlig befattning med falska pengar, vapenbrott, häleri, medhjälp till grov stöld, brott mot knivlagen, trafikbrott.

Den fjärde mordåtalade är tidigare dömd för narkotikabrott, olovlig körning och rattfylleri. Den femte medåtalade för grovt narkotikabrott och grovt vapenbrott är tidigare dömd för stöld och narkotikabrott

Eftersom alla fem har svenska medborgarskap kan de inte utvisas ur Sverige vid en fällande dom.