Fatosh Ibrahim, som pekats ut som ledare för Islamiska statens kvinnobrigad i Syrien, döms till tre månaders fängelse för bland annat krigsbrott. Det har Göteborgs tingsrätt beslutat.
Fatosh Ibrahim reser till Syrien i december 2012 och ansluter sig där till Islamiska staten. Så småningom tar hon initiativ till att grunda en kvinnobrigad som fungerar som terrorsektens moralpolis. Kvinnobrigaden använder Hotell al-Karnak i IS-hvuudstaden Raqqa som sitt högkvarter. Hotellet bombas av amerikanskt stridsflyg i maj 2017 och jämnas därmed med marken.
Skyddas i Sverige
Vid det laget har emellertid Fatosh Ibrahim redan flytt från IS-huvudstaden. Hon tar sig tillbaka till Sverige tillsammans med två barn som hon fått med två olika IS-terrorister. Hon får pengar, bostad och en ny skyddad identitet av socialtjänsten och Säkerhetspolisen. Allt som ett led i den rödgröna regeringens policy om att terroristerna ska “återintegreras” i det svenska samhället, och skyddas från terrorfientliga krafter.
LÄS ÄVEN: Ledaren för Islamiska statens kvinnobrigad fick skydd i Sverige – nu åtalas hon för krigsbrott
Missa inte vårt PLUS-innehåll!
Men jihadistkvinnan har svårt att hålla låg profil. Hon skapar profilen “Arabiawitch” i sociala medier där hon erbjuder sig att “kasta besvärjelser” över andra. Den arabiska häxan skapar obehag bland unga kvinnor, i synnerhet sådana med invandrarbakgrund som hört rykten om hennes bakgrund i IS. Den tidigare IS-kvinnan polisanmäls flera gånger för olaga hot, men anmälningarna läggs ned.
I december 2020 avslöjar Fria Tider Fatosh Ibrahims skyddade identitet, att hon tidigare hette Fatin al-Mandlawi och ledde Islamiska statens kvinnobrigad. Hon är född i Irak och kom till Sverige med föräldrar och syskon under Gulfkriget i början av 90-talet. Fatosh Ibrahims bror är livstidsdömde IS-terroristen Hassan al-Mandlawi. När Fatin reser till Syrien den 12 december 2012 är det honom hon åker för att besöka.
Hotar socialtjänsten
Efter avslöjandet strömmar orosanmälningarna in till Socialtjänsten i Göteborg gällande Fatosh Ibrahim och hennes två barn. I september 2021 beslutas att barnen omedelbart ska omhändertas, ett beslut som senare slås fast av förvaltningsrätten.
Fatosh Ibrahim hämnas genom att hota de ansvariga på socialtjänsten och hänga ut dem i sociala medier. Hoten tas på allvar med tanke på Fatosh bakgrund i IS, och en brottsutredning inleds. Vid det laget pågår redan en separat polisutredning gällande de krigsbrott IS-kvinnan anklagas för att ha begått i Syrien flera år tidigare.
Nu döms Fatosh Ibrahim för hot mot tjänsteman, grovt förtal och krigsförbrytelse. Påföljden stannar vid tre månaders fängelse. Hon ska dessutom betala 25 000 kronor i skadestånd till den ena socialsekreteraren.
LÄS ÄVEN: IS-häxans dröm: ”Bli polis”
Kommentarer förhandsgranskas inte av Samnytt och är inte redaktionellt material. Du är själv juridiskt ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet. Klicka här för att läsa våra kommentarsregler.